Una
de les postres d’estiu que més agrada a la meva família és la
coca d’albercoc. Tot i que no presenta molta dificultat, necessita
una mica de dedicació. Com el pa, la seva massa s’ha de deixar
tovar i, per tant, no es pot improvisar. Jo, normalment, la prepar durant el matí,
per menjar-la al sopar o a l'horabaixa i, d'aquesta manera, no m'he
de preocupar per si ha tovat o no.
La
pasta és boníssima per a preparar una coca amb cireres o qualsevol
altra fruita i, a l'hivern, per fer una coca de tallades dels darrers
dies.
200
g de patata
650
g de farina d’espelta
60
g d’aigua de cocció de la patata
3
ous
200
g de sucre
125
g d'oli
12
g de llevat de pa assecat o 25 g si és premsat
10
albercocs
Sucre
i canyella per posar damunt els albercocs
Preparació
Començau
xapant els albercocs per la meitat, ensucrau-los i posau-los un
polsim de canyella. Convé fer aquesta operació unes hores abans per
tal que siguin més melosos.
Bulliu
la patata amb pell. Un cop freda, pelau-la i passau-la pel
passa-puré. Reservau l'aigua de bullir-la.
En
un ribell, posau la patata, els ous, l’oli, el sucre i, si usau
llevat granulat, posau l’aigua de cocció de la patata a la mescla
anterior i mesclau el llevat amb la farina. Si pel contrari, usau
llevat premsat, dissoleu-lo amb l’aigua de la cocció de la patata.
Afegiu-hi la farina i pastau-ho ben pastat. La quantitat de farina
pot variar una mica dependrà de la mida dels ous, de la patata i de
la pròpia farina. Quan pasteu, vos convé, de tant en tant,
rentar-vos les mans per llevar-vos la pasta que se vos hagi aferrat a
les mans. Posau-vos una mica d’oli i continuau pastant. La pasta ha
de quedar fluixa, sinó no tovarà bé.
Un
cop pastada, deixau-la dins del ribell tapada amb un drap. Esperau a
que dobli el seu volum (el temps dependrà de les condicions
mediambientals), tornau a pastar. Seguidament, passau-la a la llauna escampant-la
per tota la superfície. Repartiu els albercocs al damunt. Tapau-ho
de bell nou i deixau-ho tovar un segon cop en un lloc teb i sense
corrents d’aire.
Quan
la coca hagi doblat el seu volum, enceneu el forn i graduau-lo a
165º. Quan estigui calent, enfornau–la devers 25 minuts (si es cou
massa queda resseca).
Per a
saber-ne més
Aquesta
coca es pot preparar amb farina morena o, fins i tot, integral. Li
costa més tovar i queda més obscura, però resulta, igualment, saborosa. Ja sabeu que com més refinada és la farina, menys propietats
nutritives conserva i l’índex glucèmic és més alt. També la
fareu més sana si usau sucre de canya integral.
Com
sempre recordau-vos que convé limitar la ingesta de productes
ensucrats, però està clar que adesiara un bocí de coca no vos farà
mal.
Bon
profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada