COCA D'ALBERCOCS

Una de les postres d’estiu que més agrada a la meva família és la coca d’albercoc. Tot i que no presenta molta dificultat, necessita una mica de dedicació. Com el pa, la seva massa s’ha de deixar tovar i, per tant, no es pot improvisar. Jo, normalment, la prepar durant el matí, per menjar-la al sopar o a l'horabaixa i, d'aquesta manera, no m'he de preocupar per si ha tovat o no. 
 

La pasta és boníssima per a preparar una coca amb cireres o qualsevol altra fruita i, a l'hivern, per fer una coca de tallades dels darrers dies.

Ingredients
200 g de patata

650 g de farina d’espelta

60 g d’aigua de cocció de la patata

3 ous

200 g de sucre

125 g d'oli

12 g de llevat de pa assecat o 25 g si és premsat

10 albercocs

Sucre i canyella per posar damunt els albercocs


Preparació

Començau xapant els albercocs per la meitat, ensucrau-los i posau-los un polsim de canyella. Convé fer aquesta operació unes hores abans per tal que siguin més melosos.


Bulliu la patata amb pell. Un cop freda, pelau-la i passau-la pel passa-puré. Reservau l'aigua de bullir-la.


En un ribell, posau la patata, els ous, l’oli, el sucre i, si usau llevat granulat, posau l’aigua de cocció de la patata a la mescla anterior i mesclau el llevat amb la farina. Si pel contrari, usau llevat premsat, dissoleu-lo amb l’aigua de la cocció de la patata. Afegiu-hi la farina i pastau-ho ben pastat. La quantitat de farina pot variar una mica dependrà de la mida dels ous, de la patata i de la pròpia farina. Quan pasteu, vos convé, de tant en tant, rentar-vos les mans per llevar-vos la pasta que se vos hagi aferrat a les mans. Posau-vos una mica d’oli i continuau pastant. La pasta ha de quedar fluixa, sinó no tovarà bé.


Un cop pastada, deixau-la dins del ribell tapada amb un drap. Esperau a que dobli el seu volum (el temps dependrà de les condicions mediambientals), tornau a pastar. Seguidament, passau-la a la llauna escampant-la per tota la superfície. Repartiu els albercocs al damunt. Tapau-ho de bell nou i deixau-ho tovar un segon cop en un lloc teb i sense corrents d’aire.


Quan la coca hagi doblat el seu volum, enceneu el forn i graduau-lo a 165º. Quan estigui calent, enfornau–la devers 25 minuts (si es cou massa queda resseca).




Per a saber-ne més

Aquesta coca es pot preparar amb farina morena o, fins i tot, integral. Li costa més tovar i queda més obscura, però resulta, igualment, saborosa. Ja sabeu que com més refinada és la farina, menys propietats nutritives conserva i l’índex glucèmic és més alt. També la fareu més sana si usau sucre de canya integral.


Com sempre recordau-vos que convé limitar la ingesta de productes ensucrats, però està clar que adesiara un bocí de coca no vos farà mal.


Bon profit!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada