BABAGANUIX

El babaganuix o mutàbal és un deliciós puré d'albergínia que es prepara a molts de llocs del Mediterrani, des del Nord d'Àfrica als Balcans. A Mallorca no és tradicional, però el cert és que s'integra, perfectament, als sabors de la nostra cuina. És un plat que es pot servir com a aperitiu o com a paté per preparar panets per portar a la feina, d'excursió o a la platja. Una manera molt bona per menjar-lo és amb bastonets de pastanagó, cogombre o api.

Ingredients 
2 albergínies
1 cullerada de tahina (pasta de sèsam)
1 all
½ llimona
50 g d’oli d’oliva verge 
Pebrebord de tap de cortí 
Comí (opcional) 

Preparació 
Enceneu el forn i graduau-lo a 180º.

Untau les albergínies amb una mica d’oli i posau-les a torrar al forn sobre la graella o en una safata amb paper sulfuritzat. Coeu-les durant 45 minuts, aproximadament. De tant en tant, girau-les per tal de que no es cremin. Un cop cuites, deixau-les refredar. En ésser fredes, pelau-les i traieu-ne el capoll.

Tallau-les en un parell de bocins i posau-les al tassó de la batedora juntament amb el tahina, l’all, el suc de la mitja llimona, l’oli i el comí. Bateu-ho ben fi.

Serviu-ho amb una mica de pebre bord i un raig d’oli per damunt. 

Per a saber-ne més 
El tahina és un aliment saníssim. Es tracta d'un puré fet de sèsam. El sèsam és una font immillorable d'omega 6 i 9, de fòsfor, potassi, lecitina, magnesi, zinc, vitamina A i B i, sobretot, calci. Té, gairebé, quatre vegades més calci que la mateixa quantitat de llet. És molt sa per les persones amb problemes cardiovasculars, circulatoris, amb càncer i amb problemes de memòria.

L'albergínia te molta d'aigua, cap greix i proporciona poques proteïnes. Té vitamines A, C, B, potassi i calci. Com ja he indicat en altres receptes, l'únic inconvenient és que desmineralitza. Però la combinació amb el tahina, el fa una recepta equilibrada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada