Fa
una setmana fou la Fira de la taronja de Sóller. Un producte de gran
qualitat que, temps enrere, impulsà l’economia sollerica. Aprofitant
l’avinentesa, preparàrem un menú, on la taronja fou l’ingredient
principal. Per començar, una ensalada de fonoll amb taronja, per
continuar, unes carxofes amb taronja i, de postres, taronja amb
xocolata negra. Aquí teniu la recepta de les carxofes amb taronja.
Ingredients
8
Carxofes
2
taronges
16
escalunyes
50
g d’olives negres
Oli
d’oliva verge, sal i pebre
Preparació
Pelau
les taronges i tallau-les a rodanxes de 5 mm. Llevau les fulles més
fortes a les carxofes, tallau-ne les puntes i dividiu-les en 6
trossos. Deixau-les dins aigua amb suc de llimona perquè no
s’oxidin. Pelau les escal·lònies.
Posau
un raig d’oli en una paella i salpebrau les escalunyes i
sofregiu-les a foc lent. Quan siguin ben cuites, afegiu-hi les
carxofes i sofregiu-les devers 15 minuts. Quan siguin cuites,
afegiu-hi la taronja i les olives. Deixau-ho coure dos minuts més.
Per
a saber-ne més
Les
taronges dolces són originàries de la Índia i foren introduïdes a
Europa pels portuguesos.
La
taronja de Sóller s’exportava a França a través dels ports
d’Agde, Cannes, Sète, Marsella, Niça i La Nouvellle. Des d’aquests
ports arribava a la resta de França a través del ferrocarril. El
negoci de la taronja incloïa, a més de la producció, l’embalatge,
els transport i la venda i fou una font important d'ingressos per
moltes famílies solleriques.
Pel que fa a les seves propietats, les taronges destaquen per la gran quantitat
de vitamines, A, B1, B2 i, sobretot, la C que és
indispensable per a moltes funcions del nostre organisme. També tenen
potassi, coure, fibra. És sabut que ajuda a estimular el sistema
immunitari i, per tant, a millorar els refredats, però no és tan
coneguda la seva tasca com a inhibidora de la formació de
carcinògens i prevé l’aparició de tumors induïts per la
quimioteràpia.
La
vitamina C també ajuda a fixar el col·lagen al ossos i, per tant,
són molt apropiades per als que pateixen d'artrosi. Ajuden a baixar el
nivell de sucre a la sang i el colesterol. Els cítrics tenen
polifenols que són antioxidants i antiinflamatoris i són molt
indicats per a prevenir l'estrès, el càncer, el sida, les malalties
inflamatòries i infeccioses, el reumatisme, els problemes d’ovaris,
els càlculs biliars, la litiasi renal i moltes més malalties.
Recordau
que les carxofes són molt sanes i molt apropiades pels que tenen
diabetis i colesterol. A més, van molt bé pel fetge, són
antiinflamatòries i diürètiques.
Val
la pena menjar-ne. No?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada