CARXOFES AMB TARONJA

Fa una setmana fou la Fira de la taronja de Sóller. Un producte de gran qualitat que, temps enrere, impulsà l’economia sollerica. Aprofitant l’avinentesa, preparàrem un menú, on la taronja fou l’ingredient principal. Per començar, una ensalada de fonoll amb taronja, per continuar, unes carxofes amb taronja i, de postres, taronja amb xocolata negra. Aquí teniu la recepta de les carxofes amb taronja.

Ingredients

8 Carxofes

2 taronges

16 escalunyes

50 g d’olives negres

Oli d’oliva verge, sal i pebre


Preparació

Pelau les taronges i tallau-les a rodanxes de 5 mm. Llevau les fulles més fortes a les carxofes, tallau-ne les puntes i dividiu-les en 6 trossos. Deixau-les dins aigua amb suc de llimona perquè no s’oxidin. Pelau les escal·lònies.


Posau un raig d’oli en una paella i salpebrau les escalunyes i sofregiu-les a foc lent. Quan siguin ben cuites, afegiu-hi les carxofes i sofregiu-les devers 15 minuts. Quan siguin cuites, afegiu-hi la taronja i les olives. Deixau-ho coure dos minuts més.


Per a saber-ne més

Les taronges dolces són originàries de la Índia i foren introduïdes a Europa pels portuguesos.


La taronja de Sóller s’exportava a França a través dels ports d’Agde, Cannes, Sète, Marsella, Niça i La Nouvellle. Des d’aquests ports arribava a la resta de França a través del ferrocarril. El negoci de la taronja incloïa, a més de la producció, l’embalatge, els transport i la venda i fou una font important d'ingressos per moltes famílies solleriques.


Pel que fa a les seves propietats, les taronges destaquen per la gran quantitat de vitamines, A, B1, B2 i, sobretot, la C que és indispensable per a moltes funcions del nostre organisme. També tenen potassi, coure, fibra. És sabut que ajuda a estimular el sistema immunitari i, per tant, a millorar els refredats, però no és tan coneguda la seva tasca com a inhibidora de la formació de carcinògens i prevé l’aparició de tumors induïts per la quimioteràpia.


La vitamina C també ajuda a fixar el col·lagen al ossos i, per tant, són molt apropiades per als que pateixen d'artrosi. Ajuden a baixar el nivell de sucre a la sang i el colesterol. Els cítrics tenen polifenols que són antioxidants i antiinflamatoris i són molt indicats per a prevenir l'estrès, el càncer, el sida, les malalties inflamatòries i infeccioses, el reumatisme, els problemes d’ovaris, els càlculs biliars, la litiasi renal i moltes més malalties.


Recordau que les carxofes són molt sanes i molt apropiades pels que tenen diabetis i colesterol. A més, van molt bé pel fetge, són antiinflamatòries i diürètiques.


Val la pena menjar-ne. No?




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada