TEMPEH AL FORN A LA MALLORQUINA


El plat que avui vos propòs és l'adaptació vegana d'una recepta ben típica a Mallorca, l'anfós al forn. Una recepta amb una bona barreja de verdures que li confereixen un sabor únic. L'anfós ha estat substituït pel tempeh, però creis-me, el resultat és deliciós. Si no heu provat mai el tempeh, potser sigui una bona manera d'introduir-lo a la vostra cuina.

Ingredients
Per a 4 persones

2 paquets de tempeh de ciurons marinat
4 patates mitjanes
1 manat de bledes
1 manat d'espinacs
1 manat de grells
½ manat de julivert
2 tomàtigues
50 g de pinyons
4 grans d'all
Oli d'oliva verge, sal, pebre bo 

Preparació

Pelau les patates, netejau-les i tallau-les a rodanxes de 5 mm. Posau-les a coure al vapor durant 8 minuts.

Enceneu el forn i graduau-lo a 180º.

Netejau les bledes retirant-ne els tronxos que podeu reservar-los per fer un cuinat. Trossejau-les. Netejau els espinacs i tallau-los les arrels. Tallau-los a bocins. Retirau el primer tel i les arrels dels grells, netejau-los i tallau-los a bocins petits. Retirau els tronquets del julivert, netejau-lo i tallucau-lo. Tallau les tomàtigues a llenques.

Posau tota la verdura dins d'un ribell, adjuntau-hi els pinyons i els alls picats. Salpebreu i posau-hi un bon raig d'oli. Remenau-la. 

Tallau el tempeh a làmines fines.

Posau oli a una llauna. Formau-hi un llit amb les patates. Al damunt, posau-hi el tempeh i, acabau, amb una capa generosa de les verdures preparades.

Enfornau-ho durant 50 minuts, aproximadament. A meitat de cocció, abocau-hi un tassonet d'aigua. Quan sigui cuit, treis-ho del forn i ruixau-ho amb oli verge. 

Per saber-ne més 
El tempeh és un fermentat de soja o de ciurons que es presenta en peces compactades. És un producte típic d'Indonèsia. Els aliments fermentats són digeribles i permeten que els minerals s'absorbeixin millor. Personalment, posat que no vull menjar soja en excés, m'agrada emprar el de ciurons.

El tempeh es pot comprar marinat o al natural. Per marinar-lo, posau-lo dins d'una olla amb aigua fins a la meitat del seu volum, una cullerada de salsa de soja i una tira de wakame o kombu. Tapau-lo i feis-lo bullir devers 15 minuts. 

El tempeh és una manera molt pràctica de menjar llegum i obtenir proteïnes i probiòtics. Es pot consumir dos o tres pics per setmana. El podeu consumir passat per la planxa, amb verduretes saltejades, en sopes, ensalades, etc. 

Si no vos agrada el tempeh i no sou vegans, en aquest plat, podeu substituir-lo per 6 ous bullits xapats en meitats. 

Si ho desitjau, podeu fregir les patates, però el plat és més sa si les coeu al vapor.

Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada