COCA DE VERDURA I CARXOFA

Les coques mallorquines són molt versàtils i admeten molts més ingredients que els tradicionals trempó, verdura, julivert i pebres. A mi m'agraden molt i, segons la temporada, hi vaig variant les verdures. A vegades, faig les de tota la vida, però d'altres, m'agrada fer-ne de ceba, pastanagues, bolets o, com avui, carxofa. 

Ingredients
Per a la pasta
100 ml d'oli d'oliva verge
100 ml de cervesa
300 g de farina de xeixa integral

Per a la verdura
1 manat de bledes
1 manat de grells
2 carxofes
2 alls
Oli d'oliva verge, sal, pebre bo, pebre bord de tap de cortí

Preparació
Començau preparant la verdura. Netejau les bledes i retirau els tronxos que podeu guardar per fer un cuinat o arrebossar-los amb pasteta. Netejau les carxofes llevant les fulles més fortes i les puntes, feis-ne làmines fines i deixau-les en remull en aigua amb unes gotes de llimona. Llevau les arrels dels grells i el primer tel i tallau-los en bocins d’uns 5 mm. Tallau els alls a bocins molt petits.

Posau tota la verdura dins d'un ribell i condimentau amb l'oli, la sal, el pebre bo i el bord. Mesclau-la bé i premeu-la amb les mans per treure'n el líquid. Deixau-la dins d'un colador.

Enceneu el forn i graduau-lo a 180º.

Preparau la pasta mesclant l'oli, la cervesa o, si no en teniu, aigua. Anau posant la farina a poc a poc. La quantitat és aproximada. Vos ha de quedar una pasta que no s'aferri a les mans, suau i no massa dura.

Posau oli a una llauna d'enfornar o dues d'estretes com les de la fotografia. Esteneu-hi la pasta ben fineta. Posau la verdura sobre la pasta. Enfornau durant devers 35 minuts. El temps dependrà del vostre forn. Mirau si està cuita intentant aixecar-la d'un cantó. Si s'aixeca bé, està a punt de treure-la.

Un cop treta del forn, ruixau-la amb oli d'oliva verge.

Per saber-ne més
Aquesta coca combina aliments molt sans: grells, ceba, bledes, carxofes. Tots ells ens aporten vitamines, minerals i substàncies anticanceroses.

Els grells tenen vitamines B i C, ajuden a millorar la flora intestinal i redueixen el sucre de la sang.

Com que els alls els preparam amb la verdura, és a dir, una estona abans de la seva cocció, transformen l’aliina en alicina que és molt més sana.

Les bledes són una font de vitamines A, C, E i K i tenen propietats antioxidants.

La carxofa, a més de vitamines, ajuda a reduir els triglicèrids de la sang, baixa la tensió arterial i ajuda en casos de problemes intestinals.

Bon profit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada