EL PEBRE BORD DE TAP DE CORTÍ


A la nostra cuina, m'agrada tenir un bon assortiment d'espècies. Unes són usades a diari (pebre bo, pebre bord, canyella, cúrcuma...). D'altres, ho són molt de tant en tant (clau, bergamota o gingebre). El que cert és que m'agrada acumular aquest potets amb un aroma i colors intensos. Avui, vos parlaré del pebre bord, però no de qualsevol, sinó del de tap de cortí. 


El pebre bord de tap de cortí Capsicum anuum és el pebre bord d’elaboració local que tradicionalment es cultivava als pobles de Mallorca com Pòrtol, Santa Maria del Camí, Sant Jordi, Llucmajor, Campos, Muro, Sant Joan, Felanitx i Manacor. L’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, en parla al Die Balearen. En els darrers trenta anys, gairebé, havia desaparegut. Des del 2009, gràcies a una iniciativa de Slow food Mallorca, s’està recuperant la seva producció i el podem trobar als nostres mercats. 


El tap de cortí, un feta la collita, és disposat en enfilolls que es pengen a les façanes de les cases per assecar-los al sol durant unes dues setmanes. Després s’enforna a temperatura baixa i es mol en molí de pedra.


El seu color vermell , el gust dolç i el seu aroma, són imprescindibles per fer coques, cocarrois, un bon sofregit per fer sopes, arròs o cuinats i, en especial, per fer la sobrassada en la qual és usat com a conservant. 


Entre els seus beneficis per a la salut, destaquen els antioxidants, , carotens, àcid fòlic, vitamina E i un alt contingut en vitamina C, vitamina K i vitamina B. A més, aporta minerals com calci, fòsfor, magnesi , potassi. El pebre bord, és un potent anticancerosa, gràcies als antioxidants i al licopè que trobam també a les tomàtigues.


El podeu trobar de producció ecològica a tendes especialitzades en aquests tipus de productes i als mercats que es fan a Palma (a la plaça Berenguer de Palou i a la Universitat) i al de Santa Maria.


Si teníeu dubtes sobre si usar aquest o un altre pebre bord, esper que aquest post us ajudi a decantar-vos per una joia produïda a la nostra illa, respectuós amb el medi ambient i sà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada