ALBERGÍNIES FARCIDES

Un dels menjars de l'estiu que més m'agraden són les albergínies farcides. Bé, en realitat, m'agrada qualsevol plat fet a base d'albergínia: tumbet, mussaca, arrebossades, escalivades, en babaganuix o com la preparà l'altre dia, la meva bona amiga, Cati Pomar, amb arròs. Una recepta que heretà de la seva mare i que està per llepar-se'n els dits.

La recepta d'avui, és la versió vegetariana de les tradicionals albergínies farcides de carn que es preparen a Mallorca. En aquesta, la carn ha estat substituïda per quinoa. 


Ingredients 
4 albergínies
1 ceba
4 tomàtigues de ramellet
100 g de quinoa
200 g d'aigua 
3 cullerades de farina
1 ou
80 g de galleta picada
Oli d’oliva verge, sal, pebre, pebre bord, canyella, nou moscada 

Preparació

Treis el capoll a les albergínies, tallau-les per la meitat, feis un parell de talls a la polpa, salau-les i deixau-les durant mitja hora com a mínim. Després premeu-les perquè perdin l'amargor.

Treis el primer tel a la ceba i tallau-la a bocins molt petits. Ratllau les tomàtigues.

Preparau la quinoa posant-la a bullir amb l'aigua durant 20 minuts.

Coeu al vapor les albergínies devers 15 minuts. Deixau-les refredar i, un cop fredes, amb una cullera, treis la polpa i deixau la pell amb mig centímetre de gruixa. Capolau la polpa. Reservau la barqueta que es forma per farcir-la posteriorment.

En una paella posau la ceba, salpebreu-la i sofregiu-la. Quan sigui transparent, abocau-hi la tomàtiga i afegiu-hi el pebre bord, la canyella i la nou moscada. Quan la tomàtiga brilli, afegiu-hi la polpa de l'albergínia i la quinoa. Coeu durant 3 minuts remenant perquè es mesclin els ingredients. Finalment, posau-hi la farina i remenau. Si veis que la pasta no es desferra de la paella, afegiu-n'hi una mica més.

Quan la pasta sigui freda, ompliu les barquetes d'albergínia, passau la part on hi ha el farciment per ou i galleta i fregiu-les fins que la galleta sigui daurada. Una altra opció és enfornar-les i així evitareu que tenguin massa greix. Si sou vegans, aquesta és la millor opció, ja que les podeu passar per galleta sense ou i gratinar-les.

Nosaltres les hem acompanyat amb una mica d'arròs vermell i trempó, però a molta gent li agraden amb salsa de tomàtiga. Això va al gust de cadascú. 

Per a saber-ne més 
L'albergínia te molta d'aigua, cap greix i proporciona poques proteïnes. Té vitamines A, C, B, potassi i calci. Té antioxidants i és estimuladora del fetge, sempre que no sigui fregida. L'únic inconvenient, igual que li passa a la resta de solanàcies és que desmineralitza. És per aquest motiu, que és convenient, afegir a la menjada algun dels aliments que mineralitzen. Una bona opció són les algues. Un poc de gomasi amb algues o fer una picada amb tàrtar d'algues, pot ser una bona manera de compensar.

La quinoa és un aliment d’alt valor nutricional, te moltes proteïnes i aminoàcids necessaris per formar les proteïnes, en especial , la lisina de la que en són deficitaris la majoria de cereals. És rica en fibra, però no té gluten, per tant, és apte per celíacs. També té ferro, magnesi, fòsfor, zinc i omega 3. A més, ajuda a reduir el colesterol i els triglicèrids, la hipertensió i, a més, té una potent acció antiinflamatòria i anticancerosa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada