Fins
fa poc, poca gent d'Europa coneixia la quinoa. Un aliment bàsic
entre els pagesos de Colòmbia. En els darrers anys, ha arribat als
nostres mercats. Personalment, m'agrada molt. És bona, versàtil a la
cuina i sana. Què més podem demanar!
La
quinoa és un pseudocereal, es a dir, no pertany a la família de les
gramínies, però té un alt contingut en midó que fa que es comporti de manera similar als cereals.
Era
un aliment molt preuat per les antigues civilitzacions andines que la consideraven una planta sagrada, fet que va provocar la prohibició
del seu cultiu a l’arribada dels espanyols. La quinoa real és una
varietat que es cultiva a més de 3.600 metres d’altitud, a la zona
d’Uyuni i té més qualitat que altres varietats que es cultiven a
altres zones.
La
quinoa és un aliment d’alt valor nutricional, te moltes proteïnes
i aminoàcids necessaris per formar les proteïnes, en especial , la
lisina de la qual en són deficitaris la majoria de cereals. És rica en
fibra, però no té gluten, per tant, és apta per celíacs. També
té ferro, magnesi, fòsfor, zinc i omega 3.
Segons
sembla, ajuda a reduir el colesterol i els triglicèrids, la
hipertensió i, a més, té una potent acció antiinflamatòria i
anticancerosa.
En
els darrers anys, la seva popularitat ha anat en augment. La NASA
n’ha fet estudis per usar-la com a aliment pels astronautes.
Malauradament, l’augment en la demanda ha propiciat que el seu preu
hagi pujat i molts de bolivians han hagut de deixar de consumir-la.
Davant
aquesta situació, l’únic que podem fer, fins que es torni a
equilibrar l’oferta i la demanda, és comprar quinoa etiquetada com
a comerç just. D’aquesta manera, els agricultors reben un preu
raonable i es poden permetre menjar-ne de bell nou. A ca nostra,
només entra la que està certificada com a orgànica i de comerç
just.
Per
preparar la quinoa, en primer lloc, l'heu de rentar per eliminar-ne
la saponina que li dóna un gust amargant. Un cop rentada, posau-la dins aigua en una olla i feis-la
bullir entre 17 i 20 minuts. La proporció és de dos volums d'aigua per un volum de quinoa. Sabreu que és cuita perquè els grans
s’obrin.
La
quinoa es pot menjar com a acompanyament, en ensalades i saltejats de
verdures, en sopes o com a substitut de la carn picada.
Segur
que si la provau, no faltarà mai al vostre rebost.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada