TUMBET

El tumbet és un dels plats més típics de l'estiu mallorquí. Es presenta com a plat principal o com a acompanyament de carn, peix o ous i, els vegetarians, el podem acompanyar de tempeh, hamburgueses de quinoa, pilotes de ciuró, etc.

Personalment, és una de les receptes que més m'agraden. Un plat senzill, si bé un poc laboriós. El millor moment per preparar-lo és al matí, ben prestet, per evitar estar davant dels fogons amb la calor del mig dia. Si el deixau reposar unes hores es confitarà i resultarà encara més saborós. És ideal per deixar el dinar preparat abans d'anar a la platja o per per si teniu convidats a sopar i no voleu embrutar la cuina i haver de netejar-la al darrer instant.

Ingredients 
Per a quatre persones
4 patates grossetes
3 albergínies
2 pebres vermells
4 tomàtigues madures
½ cabeça d'alls
3 fulles de llorer
Oli verge d'oliva, sal, pebre, pebre bo de  tap de cortí, cúrcuma 

Preparació 
Treis el capoll a les albergínies i tallau-les a rodanxes de 5 mm de gruixa. Salau-les i deixau-les, almenys, mitja hora i, després, espremeu-les perquè perdin una mica d'aigua. Pelau les patates i tallau-les a rodanxes de la mateixa gruixa. Tallau els pebres per la meitat, treis-ne el capoll i les llavors i tallau-los a quadrets. Esclafau els alls i ratllau les tomàtigues.

Posau oli en una paella grossa. Tirau-hi les patates a les que, prèviament, haureu posat sal. Si no teniu una paella molt grossa, haureu de fer vàries paellades, ja que no convé que les rodanxes de patates es toquin unes amb les altres. Quan estiguin cuites, deixau-les damunt paper de cuina per tal de que perdin l'oli i, en haver degotat, passau-les a una greixonera. Després fregiu les albergínies i seguiu el mateix procés. A la mateixa paella, retirau l'excés d'oli i fregiu-hi els pebres. Un cop cuits, deixau-los degotar i posau-los damunt de les albergínies.

Després preparau la salsa de tomàtiga. A la mateixa paella sofregiu-hi els alls devers dos minuts. Abocau-hi la tomàtiga, salpebreu, afegiu-hi el tap de cortí i el llorer i, si ho voleu fer més anticancerós, cúrcuma. Coeu-la fins que sigui brillant. Després abocau-la damunt de tots els altres ingredients.

Si ho deixau reposar, els ingredients es confitaran amb la salseta i resultarà més bo. 

Per a saber-ne més 
La salsa de tomàtiga és un dels anticancerígens més potents que hi ha. El licopè de la tomàtiga s'absorbeix millor després de la seva cocció. Si a això li afegim la cúrcuma, el pebre i pebre bord, l'oli i l'all, obtenim una mescla que seria recomanable menjar a diari. 

El pebre vermell és ric en vitamines A, B9, C i E. Redueix el colesterol, és bo per al cor i anticancerós.

Com ja vàrem comentar en parlar de les albergínies, les solanàcies, desmineralitzen i treuen el calci dels ossos. És important, acompanyar aquests aliments d'altres que els compensin com són les algues.

Com que en aquesta recepta, al contrari de la majoria que trobau a aquest blog, s'ha d'emprar bastant d'oli, vos aconsell que el que vos sobri no l'empreu per fer cap altre plat i com que a Verduretes a la mallorquina reciclam i reutilitzam tot el que podem, guardeu l'oli per fer sabó per rentar la roba. Vos en deix la recepta aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada