LA CÚRCUMA. OR A LA CUINA


Potser vos demanareu que pinta la cúrcuma a un plat mallorquí? És cert que no és tradicional a la nostra cuina i que no es produeix aquí. De fet, fins fa dos anys, jo només la coneixia com a component del curri. Però he d’admetre que, actualment, és un bàsic a la majoria dels meus plats. Els seus beneficis per a la salut són tan alts que no me cansaré de recomanar-ne el consum.


La curcuma longa és una planta herbàcia de la família de les zingiberàcies la mateixa que el gingebre, originària de l’Àsia sud-oriental i cultivada als països tropicals. Del rizoma se n’extreu un colorant groc, la curcumina, i una espècia , la cúrcuma. A l’Índia es considera una espècia sagrada. 

Les propietats de la cúrcuma es coneixen des de fa més de dos mil anys. És un antiinflamatori i s’usava per baixar la febre, infeccions, artritis i malalties del fetge. Actualment , és molt valorada entre els malalts de càncer, ja que frena la progressió de la metàstasi, potencia l’activitat de la quimioteràpia i radioteràpia. A més és sap que té un efecte antiinflamatori, és un bon preventiu de les malalties cardiovasculars i prevé l’alzhéimer i parkinson, entre d’altres. La quantitat ideal pel seu consum és mitja culleradeta diària.

Perquè s’absorbeixi millor, convé mesclar-la amb oli i pebre. És per això, que si l’incorporam als nostres cuinats, resultaran, a més de bons, molt saludables. Jo la hi pos en fer el sofregit. La cúrcuma no té un gust molt fort, així que combina amb qualsevol plat. Això sí, sempre que ens sigui indiferent engrogar el menjar. També va bé combinada amb cítrics o te verd.

Una última advertència, és important tenir en compte que interfereix al nivell d’INR, és a dir si preneu Sintrom, pot alterar-lo. No és dolent menjar-ne, però s’hauria d’ajustar la dosi. 

Si en voleu més informació, consultau el blog de la doctora Odile Fernández, www.misrecetasanticancer.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada