ESPINAGADA DE COL I COLIFLOR

En bon dia de sant Antoni, no podíem presentar altra recepta que no fos la de l'espinagada. Un plat típic de sa Pobla, però que avui en dia elaboren molts de forns de la nostra illa. La recepta tradicional du llom o, si es fa amb espinacs, anguila, però la que vos presentam, està feta sense gens de carn, anguila, ni saïm.

Per a 8 persones
Farciment
1 coliflor
1 col borratxona
1 manat de grells
100 g de panses
4 alls
Oli, sal. Pebre bo i pebre bord de tap de cortí

Pasta
600 g de farina morena de xeixa
200 g d'aigua
220 g d'oli
2 vermells d'ou

Preparació
El primer que farem serà preparar la verdura. Netejau la coliflor i tallau-la en juliana amb la mandolina. Feis el mateix amb la col (si és molt grossa, bastarà posar-ne mitja). Netejau els grells retirant-ne les arrels, el primer tel i la part més verda de les fulles. Tallau els grells a rodanxes d'uns 3 mm.

Posau-ho tot dins d'un ribell i afegiu-hi les panses. Condimentau-lo amb sal, pebre bo, pebre bord i oli. Remenau-ho bé. Si teniu temps, ho podeu fer de bon matí i, després, preparar la pasta una hora i quart abans de dinar. Si anau justs de temps feis ho tot seguit i premeu amb les mans la verdura, a fi de que es mesclin bé els sabors i aromes, i sigui més fàcil de posar aquest farciment a les espinagades.

Començau a encalentir el forn a 200º. Mentre, preparau la pasta. Dins d'un ribell, posau l'aigua, l'oli, un vermell d'ou (opcional) i, per últim, la farina. Pastau bé durant uns set o vuit minuts.

Ara és l'hora de muntar l'espinagada. Podeu fer-ne una de grossa o bé dues o quatre de més petites, això depèn de com voleu servir-les.

Posau farina damunt la taula de treball. Aprimau la pasta amb l'aprimador. Ha de quedar fina. Procurau anar-li donant una forma ovalada o quadrada. Posau-li el farciment a la part central. Doblegau les dues voreres cap al mig i, després, els extrems. Talment, com fer un paquet. Per acabar, pintau-la amb vermell d'ou (opcional).

Enfornau. Manteniu la temperatura durant els primers vint minuts. Baixau a 180º i seguiu coent. Han de coure entre 45 i 50 minuts.

Per saber-ne més
Les cebes i, per tant els grells, són aliments anticancerosos i sembla que si les menjam juntament amb les crucíferes (col, coliflor, bròquil...) n'augmenten l'efecte.

Aquesta recepta s'ha elaborat amb farina de xeixa morena, però es pot fer igualment amb farina integral. El blat xeixa és una varietat antiga que resulta molt nutritiva i amb la que es poden fer moltes de les receptes de pasta mallorquines.

Si sou vegans, no vos preocupeu. Es pot prescindir de l'ou sense variar-ne molt el gust. L'ou li dóna un color més obscur i si el pintam d'ou més brillantor, però no és necessari per fer la recepta.

Au idò, si no n'heu menjat, encara hi sou a temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada