LA QUINOA. DE MENJAR DE POBRE A MENJAR DE RIC

Fins fa poc, poca gent d'Europa coneixia la quinoa. Un aliment bàsic entre els pagesos de Colòmbia. En els darrers anys, ha arribat als nostres mercats. Personalment, m'agrada molt. És bona, versàtil a la cuina i sana. Què més podem demanar! 
 
La quinoa és un pseudocereal, es a dir, no pertany a la família de les gramínies, però té un alt contingut en midó que fa que es comporti de manera similar als cereals.

Era un aliment molt preuat per les antigues civilitzacions andines que la consideraven una planta sagrada, fet que va provocar la prohibició del seu cultiu a l’arribada dels espanyols. La quinoa real és una varietat que es cultiva a més de 3.600 metres d’altitud, a la zona d’Uyuni i té més qualitat que altres varietats que es cultiven a altres zones.

La quinoa és un aliment d’alt valor nutricional, te moltes proteïnes i aminoàcids necessaris per formar les proteïnes, en especial , la lisina de la qual en són deficitaris la majoria de cereals. És rica en fibra, però no té gluten, per tant, és apta per celíacs. També té ferro, magnesi, fòsfor, zinc i omega 3.
Segons sembla, ajuda a reduir el colesterol i els triglicèrids, la hipertensió i, a més, té una potent acció antiinflamatòria i anticancerosa.

En els darrers anys, la seva popularitat ha anat en augment. La NASA n’ha fet estudis per usar-la com a aliment pels astronautes. Malauradament, l’augment en la demanda ha propiciat que el seu preu hagi pujat i molts de bolivians han hagut de deixar de consumir-la.

Davant aquesta situació, l’únic que podem fer, fins que es torni a equilibrar l’oferta i la demanda, és comprar quinoa etiquetada com a comerç just. D’aquesta manera, els agricultors reben un preu raonable i es poden permetre menjar-ne de bell nou. A ca nostra, només entra la que està certificada com a orgànica i de comerç just.

Per preparar la quinoa, en primer lloc, l'heu de rentar per eliminar-ne la saponina que li dóna un gust amargant. Un cop rentada, posau-la dins aigua en una olla i feis-la bullir entre 17 i 20 minuts. La proporció és de dos volums d'aigua per un volum de quinoa. Sabreu que és cuita perquè els grans s’obrin.

La quinoa es pot menjar com a acompanyament, en ensalades i saltejats de verdures, en sopes o com a substitut de la carn picada. 
 
Segur que si la provau, no faltarà mai al vostre rebost.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada