AGUIAT DE PILOTES


Fa algunes setmanes, na Lourdes, una bona companya de la feina, em va regalar un saquet de ciurons de s’Erissal. Un producte d’una qualitat excel·lent, ecològic i local, que m’ha permès fer un bon grapat de plats: cuinat de ciurons, ciurons trempats, falàfel i el plat que avui vos present, aguiat de pilotes. Simplement, deliciosos!

Ingredients
Per a 4 persones
Pilotes
300 g de ciurons
1 ceba
1 all
100 g de galeta picada
1 bri de julivert
Sal, pebre bo, pebre bord, moraduix

Per a  l’aguiat
5 o 6 tomàtigues madures (dependrà de la mida)
1 ceba
2 patates
100 g de xampinyons Portobello
80 g de mongetes o pèsols
1 tassó d’aigua
1 raig de conyac
Oli, sal, pebre bo, pebre bord, cúrcuma, moraduix, una fulla de llorer

Preparació
Començarem preparant les pilotes. Deixau els ciurons en remull durant 24 hores. Anau alerta que no s’absorbeixi tota l’aigua. Quan passi aquest temps, colau els ciurons i picau-los.

Netejau la ceba llevant-li el primer tel i picau-la, junt a l’all i el julivert. Mesclau-ho amb els ciurons capolats. Afegiu-hi la galeta picada, la sal, el pebre bo, el pebre bord i el moraduix. Mesclau-ho bé i anau fent les pilotes fent rodar una mica de pasta entre els palmells de les mans. 
 
Deixau les pilotes dins la gelera mentre preparau l’aguiat. Vos anirà millor per fregir-les després.

Ratllau les tomàtigues. Podeu usar tomàtiga empotada. Pelau les patates i tallau-les a cantons. Netejau els xampinyons (hem usat Portobello, però poden ser de París) i tallau-los a bocinets. Netejau i tallau les mongetes.

Posau oli i la ceba en una greixonera. Salpebrau i coeu-la fins que sigui daurada. Afegiu la tomàtiga, el pebre bord, el llorer, el moraduix i mitja culleradeta de cúrcuma. Coeu-ho fins que la salsa brilli. Tirau-hi un raig de conyac. Coeu-ho devers dos minuts. Abocau-hi un tassó d’aigua, els xampinyons i les mongetes o els pèsols. Coeu cinc minuts més. Si queda massa espès, posau-hi un poc més d’aigua. Pensau que les pilotes absorbeixen líquid.

En una paella fregiu les patates i després les pilotes fins que siguin marrons. Incorporau-les a l’aguiat i feis-ho coure durant devers cinc minuts, sacsejant la greixonera.

Per saber-ne més
Si no teniu massa temps, podeu preparar i consumir les pilotes sense fer l’aguiat. 
 
El llegum és una font de proteïnes, ferro i vitamina B. Té propietats anticanceroses com són folats, fibra, lignans, saponines i antioxidants.

Els xampinyons no són imprescindibles, però donen molt bon gust al plat i són sans i anticancerosos.

De la salsa de tomàtiga no deixaré mai de contar-ne les alabances. Conté licopè, un potent aliat contra el càncer, beta-carotè i vitamines.

Si voleu fer aquest plat més nutritiu, combinau-lo amb gomasi, llavors de cànem o substituint les patates per arròs. D'aquesta manera, obtindreu proteïna de gran qualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada