De
les verdures d’hivern, la carxofa és una de les que més
m’agraden. Bé sia bullida o al vapor amb un raig d’oli, amb una
truita, arrebossada o, com aquí, farcides. Aquesta recepta
s’assembla a les que sempre hem fet a ca nostra, però sense carn.
Ingredients
Per
a 4 persones
8
carxofes
1
ceba
4
tomàtigues de ramellet
50
g de quinoa
20
g d'ametlla picada
Oli
d’oliva verge, sal, pebre, pebre bord, canyella, nou moscada,
moraduix
Per
la beixamel
500
ml de crema de llet de civada
½
ceba
Oli
d’oliva verge, sal, pebre bo, nou moscada
20
g d’ametlles picades
Preparació
Netejau
les carxofes llevant les fulles més fortes, llevau les puntes a les
tendres i retirau-ne la pelussa del cor, ajudant-vos d'una cullera
petita. Deixau-les en remull en aigua i llimona. Tallau la ceba a
bocinets petits. Ratllau les tomàtigues.
Per
preparar la quinoa, posau-la dins d’un colador i rabejau-la amb
aigua. Posau en una olla el doble del seu volum d’aigua. Afegiu la
quinoa. Coeu a foc lent fins que s’hagi absorbit l’aigua.
Coeu
les carxofes al vapor durant 12 minuts i reservau-les.
En
una paella sofregiu la ceba dins d’un poc d’oli. Salpebrau. En
ésser cuita, afegiu-hi la tomàtiga, el pebre bord, el moraduix, la
canyella i la nou moscada. Quan la tomàtiga brilli, incorporau-hi la quinoa. Coeu-ho tot
durant 3 minuts. Afegiu-hi l'ametlla picada.
Enceneu
el forn a 200º perquè es vagi encalentint.
Per
preparar la beixamel, posau la ceba amb un raig d’oli dins d’una
olla. Salpebrau. Dorau la ceba. Afegiu-hi la crema de llet de civada
i la nou moscada.
Farciu
les carxofes amb la quinoa. Col·locau-les en una safata a la que li
haureu posat un raig d’oli. Cobriu amb la beixamel i posau una mica
d’ametlla picada sobre cada carxofa. Enfornau durant 10 minuts.
Podeu
acompanyar-les amb coliflor al vapor, coberta amb la beixamel.
Per
saber-ne més
Les
carxofes milloren els problemes del fetge, diabetis i colesterol. Tenen
propietats antiinflamatòries i antioxidants i, per tant,
anticanceroses.
La
quinoa és un aliment d’alt valor nutricional, te moltes proteïnes
i aminoàcids necessaris per formar les proteïnes, en especial, la
lisina de la qual en són deficitaris els cereals. Entre els seus
beneficis, es compten reduir el colesterol i els triglicèrids, una
potent acció antiinflamatòria i anticancerosa.
Maria Antònia, creuries que avui he posat aquesta "recepta" a una pàgina que comparteixo amb catalans... i les dones ja me tenen com "un especialista".... Una vegada més gràcies...
ResponEliminaUn plaer!
ResponElimina