CARXOFES FARCIDES DE QUINOA

De les verdures d’hivern, la carxofa és una de les que més m’agraden. Bé sia bullida o al vapor amb un raig d’oli, amb una truita, arrebossada o, com aquí, farcides. Aquesta recepta s’assembla a les que sempre hem fet a ca nostra, però sense carn.


Ingredients 
 
Per a 4 persones

8 carxofes

1 ceba

4 tomàtigues de ramellet

50 g de quinoa

20 g d'ametlla picada

Oli d’oliva verge, sal, pebre, pebre bord, canyella, nou moscada, moraduix


Per la beixamel

500 ml de crema de llet de civada

½ ceba

Oli d’oliva verge, sal, pebre bo, nou moscada

20 g d’ametlles picades


Preparació

Netejau les carxofes llevant les fulles més fortes, llevau les puntes a les tendres i retirau-ne la pelussa del cor, ajudant-vos d'una cullera petita. Deixau-les en remull en aigua i llimona. Tallau la ceba a bocinets petits. Ratllau les tomàtigues.


Per preparar la quinoa, posau-la dins d’un colador i rabejau-la amb aigua. Posau en una olla el doble del seu volum d’aigua. Afegiu la quinoa. Coeu a foc lent fins que s’hagi absorbit l’aigua.

Coeu les carxofes al vapor durant 12 minuts i reservau-les. 
 

En una paella sofregiu la ceba dins d’un poc d’oli. Salpebrau. En ésser cuita, afegiu-hi la tomàtiga, el pebre bord, el moraduix, la canyella i la nou moscada. Quan la tomàtiga brilli, incorporau-hi la quinoa. Coeu-ho tot durant 3 minuts. Afegiu-hi l'ametlla picada.


Enceneu el forn a 200º perquè es vagi encalentint.


Per preparar la beixamel, posau la ceba amb un raig d’oli dins d’una olla. Salpebrau. Dorau la ceba. Afegiu-hi la crema de llet de civada i la nou moscada.


Farciu les carxofes amb la quinoa. Col·locau-les en una safata a la que li haureu posat un raig d’oli. Cobriu amb la beixamel i posau una mica d’ametlla picada sobre cada carxofa. Enfornau durant 10 minuts.


Podeu acompanyar-les amb coliflor al vapor, coberta amb la beixamel.


Per saber-ne més

Les carxofes milloren els problemes del fetge, diabetis i colesterol. Tenen propietats antiinflamatòries i antioxidants i, per tant, anticanceroses.


La quinoa és un aliment d’alt valor nutricional, te moltes proteïnes i aminoàcids necessaris per formar les proteïnes, en especial, la lisina de la qual en són deficitaris els cereals. Entre els seus beneficis, es compten reduir el colesterol i els triglicèrids, una potent acció antiinflamatòria i anticancerosa.


2 comentaris:

  1. Maria Antònia, creuries que avui he posat aquesta "recepta" a una pàgina que comparteixo amb catalans... i les dones ja me tenen com "un especialista".... Una vegada més gràcies...

    ResponElimina