A l’hivern, arriben al mercat algunes de les hortalisses que més m’agraden. Les pastanagues morades o, com les diuen a Manacor, les safannaris, són una varietat que havia caigut en l’oblit i que, des de fa uns anys, es torna a trobar al mercat amb relativa facilitat. La recepta que us present avui, és l’adaptació vegetariana de les pastanagues ofegades que prepara la meva mare.
Antigament,
era un plat laboriós, perquè s’havia de tallar en rodanxes d’un
mil·límetre de gruixa amb el ganivet, però avui en dia, amb
l’ajuda de la mandolina o, pels més mandrosos, amb un robot de
cuina, el treball es redueix considerablement.
Per a 4 persones
3
Manats de pastanagues morades
1
Manat de grells
80
g de pinyons
60
g de panses
100
g d'aigua
Oli,sal,
pebre bo, pebre bord, llavors de fonoll, cúrcuma
Preparació
Pelau
les pastanagues deixant uns 10 cm del tronc, això vos servirà per
poder tallar amb la mandolina fins al final, sense por a tallar-vos
els dits. Netejau i tallau a rodanxes fines. Rentau els grells un cop
eliminades les arrels i les puntes.
Posau
la greixonera amb l’oli al foc. Quan sigui calent posau-hi els
grells i salpebreu. Coeu a foc baix. En estar els grells
transparents, afegiu-hi les pastanagues. Posar una cullerada de pebre
bord (millor tap de cortí), la cúrcuma i les llavors de fonoll.
Seguiu remenant anant alerta que no s’aferri. Després d’unes
quantes girades, incorporau-hi un tassó petit d’aigua. Afegiu-hi
les panses i els pinyons. Anau remenant i, si queda sec, afegiu-hi un
poc més d’aigua. La cocció pot durar devers 15 minuts.
Ma
mare, durant la cocció, posa un plat amb aigua damunt la greixonera
(així el vapor es condensa i torna a caure dins de l'olla) i la
sacseja de tant en tant. Però la meva experiència es que es poden
coure tapant amb una tapadora convencional.
A
la recepta original s’hi posen dos botifarrons. Jo els he substituït per un
grapadet d’espècies de les que es posen als botifarrons.
Per
saber-ne més
Les
pastanagues tenen moltes vitamines i minerals (magnesi, potassi,
calci, fòsfor, ferro, sodi...), antocianines i antioxidants. Són
saníssimes. Si les comprau en manats amb fulles, tallau-les per
evitar que perdin nutrients i humitat i guardau-les dins de la gelera
al calaix de la verdura. En aquesta recepta el mètode de cocció és
el que anomenam ofegat. Ho feim a foc lent i això fa que no se'n
perdi la qualitat nutricional de les pastanagues.