PASTANAGUES OFEGADES


A l’hivern, arriben al mercat algunes de les hortalisses que més m’agraden. Les pastanagues morades o, com les diuen a Manacor, les safannaris, són una varietat que havia caigut en l’oblit i que, des de fa uns anys, es torna a trobar al mercat amb relativa facilitat. La recepta que us present avui, és l’adaptació vegetariana de les pastanagues ofegades que prepara la meva mare.

Antigament, era un plat laboriós, perquè s’havia de tallar en rodanxes d’un mil·límetre de gruixa amb el ganivet, però avui en dia, amb l’ajuda de la mandolina o, pels més mandrosos, amb un robot de cuina, el treball es redueix considerablement.
Per a 4 persones
3 Manats de pastanagues morades
1 Manat de grells
80 g de pinyons
60 g de panses
100 g d'aigua
Oli,sal, pebre bo, pebre bord, llavors de fonoll, cúrcuma

Preparació
Pelau les pastanagues deixant uns 10 cm del tronc, això vos servirà per poder tallar amb la mandolina fins al final, sense por a tallar-vos els dits. Netejau i tallau a rodanxes fines. Rentau els grells un cop eliminades les arrels i les puntes. 
 
Posau la greixonera amb l’oli al foc. Quan sigui calent posau-hi els grells i salpebreu. Coeu a foc baix. En estar els grells transparents, afegiu-hi les pastanagues. Posar una cullerada de pebre bord (millor tap de cortí), la cúrcuma i les llavors de fonoll. Seguiu remenant anant alerta que no s’aferri. Després d’unes quantes girades, incorporau-hi un tassó petit d’aigua. Afegiu-hi les panses i els pinyons. Anau remenant i, si queda sec, afegiu-hi un poc més d’aigua. La cocció pot durar devers 15 minuts. 
 
Ma mare, durant la cocció, posa un plat amb aigua damunt la greixonera (així el vapor es condensa i torna a caure dins de l'olla) i la sacseja de tant en tant. Però la meva experiència es que es poden coure tapant amb una tapadora convencional.

A la recepta original s’hi posen dos botifarrons. Jo els he substituït per un grapadet d’espècies de les que es posen als botifarrons.
 
Per saber-ne més
Les pastanagues tenen moltes vitamines i minerals (magnesi, potassi, calci, fòsfor, ferro, sodi...), antocianines i antioxidants. Són saníssimes. Si les comprau en manats amb fulles, tallau-les per evitar que perdin nutrients i humitat i guardau-les dins de la gelera al calaix de la verdura. En aquesta recepta el mètode de cocció és el que anomenam ofegat. Ho feim a foc lent i això fa que no se'n perdi la qualitat nutricional de les pastanagues.