PETITS CONSELLS PER A PORTAR MILLOR LA QUIMIOTERÀPIA

Durant la meva químio, vaig estar investigant què podia fer per poder passar-la lo millor possible i com podia ajudar-me a millorar i a tenir una condició física i psicològica millor. El resultat fou que la vaig poder passar amb bona nota. Arrel d’això, els meus amics i coneguts que tenien algun familiar o amic que començava aquest procés, em demanaven consell i vaig redactar un mail que ha anat passant de mà en mà i que, ara, he decidit penjar en aquest blog per poder fer-lo arribar a més gent.

Tenc clar que el que me va funcionar a mi, no té perquè anar bé a tothom, però si alguna de les coses pot resultar beneficiosa a algú altre, val la pena posar-ho per escrit. Per favor, pensau que aquesta és la meva experiència. No deixeu de fer el que vos indiqui el metge. Aquests són consells, però deixau-vos ajudar per el vostre equip mèdic i, per tant, demanau-li opinió sobre tot el que vos preocupi.


Quant a l’alimentació

Les cèl·lules cancerígenes, a diferència de les altres, no tenen la mort programada. Aquest és el motiu de que siguin tan agressives. Per a matar-les, a més de la químio, convé crear un ambient que els sigui hostil. Per aconseguir-ho, convé menjar aliments antiinflamatoris, baixar l’índex glucèmic i menjar aliments anticancerosos.

  1. La carn. Jo vaig fer-me vegetariana, però si no voleu prescindir de la carn, no en mengeu més de dos pics per setmana. És molt millor menjar peix blau, com més petit millor, perquè acumula menys metalls pesats i, sobretot, que no siguin de piscifactoria.
  2. Els lactis. Sembla que són inflamatoris i, a més, tenen hormones per fer créixer un animal molt més gran que nosaltres i que poden influir en el creixement dels tumors. Convé canviar la llet de vaca per llet vegetal, qualsevol excepte la de soja. N’hi ha d’ametlla, civada, coco, arròs... i, també, podeu trobar cremes de llet vegetals.
  3. El sucre. És molt inflamatori. Si podeu no en consumiu. També podeu baixar l’índex glucèmic amb un poc de canyella o gingebre.
  4. Entre els aliments anticancerosos trobam la cúrcuma (millor junt amb oli i pebre bo, jo en pos a tots els menjars), el gingebre, l’all i l la ceba, la tomàtiga (sobretot sofregida perquè té més licopè), el bròquil, la lletuga, la poma, les fruites vermelles, tots els cítrics, el raïm, els bolets (xampinyons, shitake, maitake...), les olives i les tàperes, una copeta de vi negre i la xocolata pura.
  5. El te verd. Hi ha estudis que recomanen beure’n tres tasses diàries. La veritat és que jo, rarament, arrib a les tres, però en prenc cada dia. A l'estiu es pot prendre fred amb llimona i és més bo. Convé prendre'l fora de les menjades. El motiu és que a vegades dificulta l'absorció de ferro i això no és gens interessant.
  6. El ferro. Es troba als llegums, sobretot llenties, al julivert i a les algues.
  7. Les algues. Tenen molts minerals, ferro, calci (més que la llet), iode... Són molt sanes. Al principi, ens resulta estrany. Convé començar a introduint-les de manera senzilla, al llegum, a les cremes, és a dir, a llocs que no es notin.
  8. Els minerals. Les remolatxes, pastanagues, naps i xirivies, tenen molts de minerals.
  9. El llegum. La millor manera de preparar-lo és deixant-la en remull 12 hores perquè té una substància que no és bona i amb el remullat es perd. Quan es comença a coure convé posar-hi llorer, all i un bocinet de kombu o wakame. El llegum té gairebé tots els aminoàcids per formar proteïnes, però no tots. Convé combinar-lo al llarg del dia amb quinoa, o arròs, una cullereta de tahina (pasta de sèsam), gomasi o cànem.
  10. El Kalanchoe. És anticancerós, però també ho són les figues de moro i les fulles de la figuera (Nopal) que a Mèxic mengen com a un bistec.

A nivell físic

  1. La salut de la boca. Amb la químio és molt fàcil tenir llagues a la boca i que les genives i dents se'n ressentin. Per evitar-ho és molt important tenir saliva i, per salivar, una de les claus és rosegar el menjar molt bé. No sé si coneixeu el llibre La encima prodigiosa, però allà en parla molt. La saliva és protectora i la químio fa que minvi la quantitat que en tenim a la boca. Igualment, és important tenir saliva a la boca en el moment en que te posen la químio o quan te fan proves amb contrasts o iode. Seguint amb les dents, la pasta que usem també és important. Convé que sigui de les que van bé per les genives. Glopejar amb bicarbonat també va bé si surten aftes.
  2. La pell. La rosa mosqueta és molt útil. Jo la mesclava amb la crema hidratant. Convé canviar les cremes a d’altres que siguin ecològiques, que no tenguin parabens que són molt cancerígens. Si la químio provoca erupcions a la pell (a mi m'ho va fer), el vinagre de poma va molt bé. Mesclau-lo amb un poquet d’aigua. L'àloe també va bé per hidratar i per a les irritacions.
  3. Les ungles. Pateixen molt i, a vegades, es deformen. És convenient fregar-les amb llimona i posar-s’hi crema o oli d’ametlles. Recordau-vos de les dels peus!
  4. Els peus. També convé hidratar-los perquè es poden llagar. Si s’usen calcetins que siguin molt suaus.
  5. Ferides. Amb la químio manquen les plaquetes i s'ha d'anar alerta a que no s'infectin.
  6. Alerta a passar fred. És molt important no constipar-se. Es tenen menys defenses i és més fàcil. Menjau molts de cítrics (el bròquil té més vitamina C que la taronja) i si vos notau un poc refredats preneu pròpolis amb equinàcia. Va bé per al sistema immunològic. Podeu complementar-ho amb llimona amb aigua calenta i un poquet de mel.
  7. Malalties contagioses. Allunyau-vos dels malalts i animals no controlats. El sistema immunològic no proporciona les defenses suficients i és fàcil el contagi.
  8. Exercici físic. S’ha d’intentar caminar cada dia. Fa molta peresa, però si no es comença des del principi, al final no es sortirà de casa. Millor sortir, mal siguin 10 o 15 minuts. És molt, molt important.
  9. Les nàusees. A més de les pastilles que vos donarà el vostre oncòleg, podeu provar aquesta infusió: un trosset de gingebre rallat, 1 bocí de canyella, un trosset de poma o la pell d'una poma i dos litres d'aigua. Encalentir l'aigua sense que arribi a bullir. S'hi posen els ingredients i es deixa 15 minuts. Per endolcir-ho, el millor són les fulles d'estèvia o pastilles d'estèvia. També va bé el menjar una galleta d'oli o unes olives (com més aspres, millor).
  10. L’aigua. Els dies posteriors a la químio convé beure molta d'aigua.

A nivell emocional

  1. Relaxa’t. Aquest és el primer consell. Com més ens relaxa’m menys mal fa la químio, les transfusions, les operacions, etc.
  2. La meditació. És una eina poderosíssima. Permet, centrar-se en el present, i ajuda a deixar córrer pensaments negatius, a ser més equànime amb el que ens envolta i, sobretot, amb un mateix.
  3. El ioga. A mi me va anar beníssim i s’ha convertit en un company de vida imprescindible. Quan estàs malament, sembla que no podràs fer res, però el cert és que, com menys fas, menys coses es poden fer. Vaig descobrir que, al contrari del que pensava, el ioga no m'esgotava, ans el contrari, em donava energia. Permet mantenir la forma física, ajuda al sistema immunològic, al sistema nerviós, a la respiració, a tranquil·litzar-se i a dormir millor. Altres pràctiques que serveixen són el chi kung i el tai-txi.
  4. Sortir. Passejar amb els amics, gaudir de les petites coses, i distreure's és essencial. Ara és el moment de pensar en un mateix. Cuidar-se i sanar-se és l'objectiu, tota la resta és secundari. Estimar-se i no jutjar-se. No pensar el que no hem fet. Pensar en el que podem fer. Qualsevol pensament negatiu, afecta al sistema immunològic. Alerta amb ells!
  5. Wi-fi. Per acabar, un bon consell és tancar els mòbils i wi-fi els vespres i procurar deixar-los lluny durant el dia i parlar amb els auriculars o mans lliures.

Per saber-ne més

Com a lectures ja vos vaig recomanar Mis recetas anticáncer de n'Odile Fernández, però també Anticáncer d'en Servan Schreiber i L'enzim prodigiós d'en Hiromi Shinya.

Com a blogs i pàgines de facebook, trobareu molta informació a Mis recetas anticáncer i a la de l'Asociación de Oncología Integrativa


Au, ja vos he embossat massa, ho sé. Agafau el que vos sembli bé i contrastau-ne la informació, però sobretot SEGUIU ELS CONSELLS DEL VOSTRE EQUIP DE METGES. Ells en saben més que ningú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada