CUINAT DE LLENTIES

Tot i que no és un hivern molt fred, sempre venen de gust els plats de cullera. Per això, avui, vos present un cuinat de llenties molt senzill. Hi ha moltes combinacions de verdures que lliguen bé amb les llenties i les podeu variar segons les vostres preferències o el que disposeu a la vostra cuina.

Ingredients 
Per a 4 persones

300 g de llenties
2 alls
1 fulla d’alga wakame o kombu
2 fulles de llorer
250 g de carabassa
3 pastanagues
2 patates
12 mongetes tendres
1 ceba
2 tomàtigues de ramellet
Oli, sal, pebre bo, pebre bord de tap de cortí, cúrcuma 

Preparació 
Començau preparant les llenties. Posau-les a remullar durant 12 hores. Un cop remullades colau-les i posau-les dins d’una olla amb els alls, les fulles de llorer i l’alga. Abocau-hi aigua fins que quedin tapades i tres dits més. Enceneu el foc i deixau l’olla destapada. Als deu minuts, retirau l’escuma que s’hi hagi format i tapau-la. Deixau-les coure durant 40 minuts. Retirau-les del foc i colau-les. Retirau els alls i el llorer, però guardau l’alga la qual podeu incorporar esbocinada dins del cuinat.

Preparau la verdura del cuinat. Retirau el primer tel de la ceba, netejau-la i tallau-la a bocins petits. Ratllau la tomàtiga. Pelau la carabassa, les pastanagues i les patates. Tallau-ho tot a daus. Tallau les mongetes a bocinets.

Posau dins una olla la ceba amb oli. Salpebreu i coeu fins que sigui transparent. Afegiu–hi la tomàtiga, el tap de cortí i la cúrcuma. Quan el sofregit brilli, posau-hi la carabassa, les pastanagues, les patates i les mongetes. Remenau-ho durant uns cinc minuts. Abocau-hi l’aigua i feis-ho bullir devers un quart d'hora. Finalment, afegiu-hi les llenties i coeu-les 5 minuts més. 

Per saber-ne més 
Les llenties proporcionen proteïnes, vitamina B, ferro, lignans i fibra. Resulta convenient combinar-les a la mateixa menjada o durant el dia amb arròs o quinoa. Jo tenc per costum afegir-hi un poc de quinoa. També és una bona opció, afegir una cullerada de sal de sèsam (tahin) o cànem. Si no les menjau de tot d’una, conservau-les dins de la gelera i si les duis a la feina posau-hi unes gotes de vinagre de poma.

Per millorar l’absorció del ferro, preneu algun cítric abans de menjar-les o al cap de dues hores. Sembla que no és convenient per la digestió mesclar la fruita amb els llegums.

Recordau que és convenient menjar llegum de 3 a 5 cops per setmana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada