GREIXERA D'OUS

Hi ha plats que tenen sabor d'antigor. La greixera d'ous n'és un d'ells. A ca nostra, sempre s'ha menjat, sobretot, durant la quaresma. Nosaltres hi posam les bajoques de les favetes tendres, però també es pot fer desgranant les faves. D'ambdues maneres resulta un plat deliciós. 

Ingredients 
Per a 4 persones 

4 ous
500 g de faves 
4 carxofes
2 patates grosses 
1 manat de grells
2 tomàtigues de ramellet 
1 all
1 l d'aigua 
5 ametlles
Oli, sal, pebre bo, pebre bord, fonoll, alfabeguera 

Preparació
Començau bullint els ous durant 10 minuts. Deixau-los refredar i reservau-los. 

Preparau les verdures. Retirau el tronquet de les bajoques de les faves tendres. Tallau-les a bocins petits. Posau-vos guants si voleu evitar que les mans vos quedin negres. Llevau les fulles més fortes de les carxofes, tallau-ne les puntes i feis-ne 6 o 8 bocins, segons la seva mida. Deixau-les en aigua amb llimona. Pelau les patates i tallau-les a cantonets, fent que aquests es trenquin per aconseguir que treguin el midó, el qual espessirà el brou. Netejau els grells llevant-los el primer tel i les arrels. Tallau-los a bocins petits. Ratllau les tomàtigues.

Posau un raig d'oli en una greixonera. Posau-hi els grells, salpebrau-los i sofregiu-los fins que siguin transparents. Posau-hi la tomàtiga i el pebre bord i un all esclafat. Ma mare acostuma a posar-hi un trosset de sobrassada que al nostre cas hem eliminat. Quan la tomàtiga comenci a brillar, posau-hi les faves, remenau-les i coeu-les devers cinc minuts. Incorporau-hi les carxofes i les patates. Remenau-ho uns cinc minuts més.

Quan la verdura s'amolli, abocau-hi l'aigua, prèviament encalentida, de manera que tapi tota la verdura. Rectificau de sal, de pebre bo i posau-hi una cullerada d'alfabeguera seca. Duis a ebullició, abaixau el foc i tapau. Coeu-ho durant 15 minuts. En ésser cuit, posau-hi el fonoll i les ametlles picades i deixau-ho tapat durant uns minuts abans de servir.

Pelau els ous bullits, xapau-los en 2 meitats i col·locau-los damunt de les verdures, fent que el brou hi passi per damunt. 

Per saber-ne més
Si sou vegans, podeu prescindir dels ous, posat que la verdura ja forma un plat ben complet. Si, en canvi, menjau ous, recordau que siguin ecològics i de gallines en llibertat. 

Les favetes i les carxofes són productes de temporada que ens aporten molta fibra i vitamines. Les carxofes milloren els problemes del fetge, diabetis i colesterol. Tenen propietats antiinflamatòries i antioxidants i, per tant, anticanceroses. 

Au idò, cap a la cuina falta gent!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada