Hi
ha plats que tenen sabor d'antigor. La greixera d'ous n'és un
d'ells. A ca nostra, sempre s'ha menjat, sobretot, durant la
quaresma. Nosaltres hi posam les bajoques de les favetes tendres,
però també es pot fer desgranant les faves. D'ambdues maneres
resulta un plat deliciós.
Ingredients
Per
a 4 persones
4
ous
500
g de faves
4
carxofes
2
patates grosses
1
manat de grells
2
tomàtigues de ramellet
1
all
1
l d'aigua
5
ametlles
Oli,
sal, pebre bo, pebre bord, fonoll, alfabeguera
Preparació
Començau
bullint els ous durant 10 minuts. Deixau-los refredar i reservau-los.
Preparau
les verdures. Retirau el tronquet de les bajoques de les faves
tendres. Tallau-les a bocins petits. Posau-vos guants si voleu evitar
que les mans vos quedin negres. Llevau les fulles més fortes de les
carxofes, tallau-ne les puntes i feis-ne 6 o 8 bocins, segons la seva
mida. Deixau-les en aigua amb llimona. Pelau les patates i tallau-les
a cantonets, fent que aquests es trenquin per aconseguir que treguin
el midó, el qual espessirà el brou. Netejau els grells llevant-los
el primer tel i les arrels. Tallau-los a bocins petits. Ratllau les
tomàtigues.
Posau
un raig d'oli en una greixonera. Posau-hi els grells, salpebrau-los i
sofregiu-los fins que siguin transparents. Posau-hi la tomàtiga i el
pebre bord i un all esclafat. Ma mare acostuma a posar-hi un trosset
de sobrassada que al nostre cas hem eliminat. Quan la tomàtiga
comenci a brillar, posau-hi les faves, remenau-les i coeu-les devers
cinc minuts. Incorporau-hi les carxofes i les patates. Remenau-ho uns
cinc minuts més.
Quan
la verdura s'amolli, abocau-hi l'aigua, prèviament encalentida, de
manera que tapi tota la verdura. Rectificau de sal, de pebre bo i
posau-hi una cullerada d'alfabeguera seca. Duis a ebullició, abaixau
el foc i tapau. Coeu-ho durant 15 minuts. En ésser cuit, posau-hi el
fonoll i les ametlles picades i deixau-ho tapat durant uns minuts
abans de servir.
Pelau
els ous bullits, xapau-los en 2 meitats i col·locau-los damunt de
les verdures, fent que el brou hi passi per damunt.
Per
saber-ne més
Si
sou vegans, podeu prescindir dels ous, posat que la verdura ja forma
un plat ben complet. Si, en canvi, menjau ous, recordau que siguin
ecològics i de gallines en llibertat.
Les
favetes i les carxofes són productes de temporada que ens aporten
molta fibra i vitamines. Les carxofes milloren els
problemes del fetge, diabetis i colesterol. Tenen propietats
antiinflamatòries i antioxidants i, per tant, anticanceroses.
Au
idò, cap a la cuina falta gent!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada