CIURONS ESCALDINS

Aprofitant que em quedaven ciurons de s’Erissal, els quals tenen una qualitat excel·lent, n’he preparat d’una de les maneres que més m’agraden: escaldins. La suavitat del sabor de la ceba lliga, perfectament, amb la cremositat dels ciurons. Una manera senzilla, gustosa i econòmica d’obtenir proteïnes.

Ingredients 
Per a quatre persones

300 g de ciurons
3 cebes grosses
5 tomàtigues de ramellet
1 cabeça d’alls
1 fulla de wakame
300 cc d’aigua

Oli, sal, pebre bo, pebre bord, cúrcuma, llorer, moraduix
1 cullerada de gomasi (sal de sèsam)


Preparació
Començau preparant els ciurons. Deixau-los en remull el vespre anterior. L’endemà, col·lau-los i posau-los dins d’una olla amb una fulla de wakame, tres alls que haureu esclafat lleument amb un ganivet i tres fulles de llorer. Abocau-hi l’aigua que haurà de sobrepassar tres dits part damunt dels ciurons.. Enceneu el foc i deixau l’olla destapada devers 10 minuts fins que facin escuma. Retirau-la amb una giradora o un col·lador petit, tapau l’olla i deixau-ho coure 40 minuts a foc lent. Un cop cuits, col·lau-los i retirau els alls i el llorer.


Tallau les cebes fines. Ho podeu fer a ma o amb una mandolina. Ratllau la tomàtiga. Posau l’aigua a bullir.


En una greixonera posau oli i quatre alls sencers amb la seva pell i un poc esclafats. Sofregiu-los durant dos minuts a foc suau. Abocau-hi la ceba, salpebrau-la i feis-la coure a foc lent fins que estigui ben transparent. Afegiu-hi la tomàtiga. Rectificau-ho de sal i pebre. Posau-hi el pebre bord, la cúrcuma, el llorer i el moraduix sec. Remenau-ho i quan la salsa sigui brillant, abocau-hi l’aigua bullenta i coeu-ho durant 10 minuts. 


Tirau-hi els ciurons i una cullerada de gomasi i coeu-ho altres 10 minuts. Han de quedar ben confitats.


Per saber-ne més
Els ciurons són una bona font de proteïnes, ferro i vitamina B, lignans i fibra. El gomasi el fa més nutritiu i, si voleu, li podeu afegir una cullerada de cànem que complementa els aminoàcids dels ciurons. Les algues els mineralitzen i els fan més digeribles.


La ceba és diürètica, antibiòtica, antihipertensiva i és rica en vitamines B, C i minerals, afavoreix la flora intestinal i és molt indicada per a pacients de  càncer.


Recordau que convé menjar llegum quatre o cinc pics per setmana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada