Aquest
és un plat d'aquells que tenen gust a antigor. Segurament, a moltes
cases, es deixaren de cuinar perquè als nostres pares els recordava
la seva infància, quan les restriccions alimentàries els dugueren a
menjar-ne sovint. El cert és que és un menjar bo, sa i que estaria
bé recuperar.
Ingredients
Per a 6 persones
300
g de faves seques
1
manat de bledes
400
g de patates
2
cebes grosses
250
g de mongetes
3
tomàtigues de ramellet
6
alls
Oli
d'oliva verge, aigua, sal, pebre bord de tap de cortí, pebre bo, una
branca de moraduix, una fulla de llorer i una fulla d'alga wakame.
Preparació
Remullau
les faves durant 24 hores. Un cop remullades, escellau-les, és a dir,
retirau la cella (la tireta negra). És laboriós, però es fa sense
dificultat.
En
una olla alta posau les fulles de bleda i, al damunt, les faves i el
wakame. Cobriu-les amb aigua, tapau l’olla i duis-ho a ebullició.
Bulliu-ho durant 75 minuts. De tant en tant, vigilau-ho i, si hi falta
aigua, afegiu-n'hi un poquet.
Llevau
el primer tel a les cebes i tallau-les finetes. Pelau les patates i
tallau-les a cantonets. Llevau les puntes a les mongetes i tallau-les
a bocins petits. Ratllau les tomàtigues. Esclafau els alls amb la
pell.
Quan
les faves estiguin cuites, retirau l'alga wakame i afegiu-hi tota la verdura, els alls, el
pebre bo i el bord, el moraduix i el llorer. Remenau-ho i cobriu-ho
d'aigua. Feis-ho coure durant 30 minuts.
Per a
saber-ne més
Aquest
plat el podeu fer amb faves tendres, el que vos evitarà el llarg
temps de cocció de les faves seques. D'aquesta manera resulta un plat senzill i no massa
laboriós.
Les
faves aporten molta fibra i vitamines. La
tomàtiga és rica en licopè. La ceba té vitamines B i C, ajuda a
la flora intestinal i redueix el sucre de la sang. Tot junt, resulta
un aliment molt sa i anticancerós.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada