FAVES SEQUES CUINADES


Aquest és un plat d'aquells que tenen gust a antigor. Segurament, a moltes cases, es deixaren de cuinar perquè als nostres pares els recordava la seva infància, quan les restriccions alimentàries els dugueren a menjar-ne sovint. El cert és que és un menjar bo, sa i que estaria bé recuperar.

Ingredients
Per a 6 persones

300 g de faves seques

1 manat de bledes

400 g de patates

2 cebes grosses

250 g de mongetes

3 tomàtigues de ramellet

6 alls

Oli d'oliva verge, aigua, sal, pebre bord de tap de cortí, pebre bo, una branca de moraduix, una fulla de llorer i una fulla d'alga wakame.


Preparació

Remullau les faves durant 24 hores. Un cop remullades, escellau-les, és a dir, retirau la cella (la tireta negra). És laboriós, però es fa sense dificultat.


En una olla alta posau les fulles de bleda i, al damunt, les faves i el wakame. Cobriu-les amb aigua, tapau l’olla i duis-ho a ebullició. Bulliu-ho durant 75 minuts. De tant en tant, vigilau-ho i, si hi falta aigua, afegiu-n'hi un poquet.


Llevau el primer tel a les cebes i tallau-les finetes. Pelau les patates i tallau-les a cantonets. Llevau les puntes a les mongetes i tallau-les a bocins petits. Ratllau les tomàtigues. Esclafau els alls amb la pell.


Quan les faves estiguin cuites, retirau l'alga wakame i afegiu-hi tota la verdura, els alls, el pebre bo i el bord, el moraduix i el llorer. Remenau-ho i cobriu-ho d'aigua. Feis-ho coure durant 30 minuts.


Per a saber-ne més

Aquest plat el podeu fer amb faves tendres, el que vos evitarà el llarg temps de cocció de les faves seques. D'aquesta manera resulta un plat senzill i no massa laboriós.


Les faves aporten molta fibra i vitamines. La tomàtiga és rica en licopè. La ceba té vitamines B i C, ajuda a la flora intestinal i redueix el sucre de la sang. Tot junt, resulta un aliment molt sa i anticancerós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada