Si
com a mi, vos encanten els moniatos o moneis com diuen a Manacor,
aquest plat vos agradarà. Es tracta d'una recepta d'allò més
senzilla i versàtil, una variant dels moniatos cuits al caliu de
tota la vida, però amb un acompanyament que a nivell nutritiu el fa
perfecte.
Per
a quatre persones
4
moniatos
¼
de col llombarda
½
endívia
4
grells
4
cebes morades
4
cullerades de pipes de gira-sol
4
nous pecanes
4
brots de bròquil
Per
a la maionesa vegana:
100
ml de crema de llet d'ametlles
150
ml d'oli (aproximadament)
4
gotes de vinagre
sal
Preparació
Netejau
els moniatos amb un raspall davall l'aixeta per tal de treure'ls la
terra. Assecau-los bé i embolicau-los amb paper de forn. Embolicau
les cebes morades.
Enceneu
el forn i graduau-lo a 180º.
Enfornau
els moniatos i les cebes. Coeu-los durant prop de cinquanta minuts.
Punxau-los per saber si estan cuits.
Tallau
la lombarda amb una mandolina. Netejau l'endívia i tallau-ne les
fulles. Tallau els grells a rodanxes fines. Netejau el bròquil i
tallau-lo petit.
Preparau
la maionesa posant la crema de llet d'ametlles al vas de la batedora,
anau afegint-hi l'oli, a poc a poc, mentre ho bateu. La quantitat
d'oli és aproximada i dependrà de com vos agradi d'espessa. Quan
estigui al vostre gust, afegiu-hi la sal i el vinagre i tornau a
batre-la.
Treis
els moniatos del forn, tallau-los per la meitat, treis-los un poc de
la polpa que tallareu a daus petits i reservareu. Començau a
omplir-los amb una mica d'endívia, el bròquil, les tallades de
grells i els daus de moniato. Posau-hi una cullerada de maionesa per
damunt i acabau de farcir-los amb un parell de brotets de bròquil,
llombarda, grells i les pipes de gira-sol. Per acabar, posau-hi mitja
nou pecana a cada meitat.
Llevau
el primer tel a la ceba morada que haureu cuit al forn i xapau-la per
la meitat.
Podeu
acompanyar el plat amb una mica d'ensalada variada.
Per
a saber-ne més
El
moniato antigament s'associava a un menjar de pobres, però el cert
és que és un aliment saníssim. Basta dir-vos que la NASA l'ha
seleccionat per a les missions a l'espai. D'entre les diferents
varietats dels moniatos triau sempre els de color més ataronjat, són
molt més saludables. Si bé jo no n'he trobat mai al mercat, diuen
que hi ha una varietat morada que és la més sana. Per conservar-ne
millor el contingut nutricional, la millor opció és coure'ls al
vapor o al forn i sempre amb la seva pell, ja que és on es troba la
major part dels antioxidants.
La
col llombarda és rica en calci, àcid fòlic, glutamina, potasi i
vitamines A, del grup B i E. És molt recomanable per a persones amb
problemes als intestins, diabètiques i és un aliment anticancerós.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada