MONIATOS FARCITS

Si com a mi, vos encanten els moniatos o moneis com diuen a Manacor, aquest plat vos agradarà. Es tracta d'una recepta d'allò més senzilla i versàtil, una variant dels moniatos cuits al caliu de tota la vida, però amb un acompanyament que a nivell nutritiu el fa perfecte. 
 
Ingredients
Per a quatre persones
4 moniatos
¼ de col llombarda
½ endívia
4 grells
4 cebes morades
4 cullerades de pipes de gira-sol
4 nous pecanes
4 brots de bròquil

Per a la maionesa vegana:
100 ml de crema de llet d'ametlles
150 ml d'oli (aproximadament)
4 gotes de vinagre
sal

Preparació
Netejau els moniatos amb un raspall davall l'aixeta per tal de treure'ls la terra. Assecau-los bé i embolicau-los amb paper de forn. Embolicau les cebes morades.

Enceneu el forn i graduau-lo a 180º.

Enfornau els moniatos i les cebes. Coeu-los durant prop de cinquanta minuts. Punxau-los per saber si estan cuits.

Tallau la lombarda amb una mandolina. Netejau l'endívia i tallau-ne les fulles. Tallau els grells a rodanxes fines. Netejau el bròquil i tallau-lo petit.

Preparau la maionesa posant la crema de llet d'ametlles al vas de la batedora, anau afegint-hi l'oli, a poc a poc, mentre ho bateu. La quantitat d'oli és aproximada i dependrà de com vos agradi d'espessa. Quan estigui al vostre gust, afegiu-hi la sal i el vinagre i tornau a batre-la.

Treis els moniatos del forn, tallau-los per la meitat, treis-los un poc de la polpa que tallareu a daus petits i reservareu. Començau a omplir-los amb una mica d'endívia, el bròquil, les tallades de grells i els daus de moniato. Posau-hi una cullerada de maionesa per damunt i acabau de farcir-los amb un parell de brotets de bròquil, llombarda, grells i les pipes de gira-sol. Per acabar, posau-hi mitja nou pecana a cada meitat.

Llevau el primer tel a la ceba morada que haureu cuit al forn i xapau-la per la meitat.

Podeu acompanyar el plat amb una mica d'ensalada variada.

Per a saber-ne més
El moniato antigament s'associava a un menjar de pobres, però el cert és que és un aliment saníssim. Basta dir-vos que la NASA l'ha seleccionat per a les missions a l'espai. D'entre les diferents varietats dels moniatos triau sempre els de color més ataronjat, són molt més saludables. Si bé jo no n'he trobat mai al mercat, diuen que hi ha una varietat morada que és la més sana. Per conservar-ne millor el contingut nutricional, la millor opció és coure'ls al vapor o al forn i sempre amb la seva pell, ja que és on es troba la major part dels antioxidants.

La col llombarda és rica en calci, àcid fòlic, glutamina, potasi i vitamines A, del grup B i E. És molt recomanable per a persones amb problemes als intestins, diabètiques i és un aliment anticancerós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada