Si
encara no vos heu decidit i voleu comprar un llibre per Sant Jordi,
aquí teniu la meva recomanació. Es tracta d'un assortiment de
llibres de receptes per a tots els gusts, des d'aquells que vos
agrada la cuina tradicional als que vos decantau per la més
innovadora.
En
primer lloc, Cuina
mallorquina vegetariana
un
llibre de receptes
que s'han preparat des de les cuines artanenques de tres amigues:
Estrella
Alba, Catalina Piris i Maria Antònia Santandreu.
Editat per Documenta Balear el 2015, presenta una cinquantena de
receptes tradicionals de Mallorca, adaptades a la cuina vegetariana.
Si
el que vos agrada és la història i l'arqueologia gastronòmica,
permeteu-me que vos recomani un parell de llibres que em semblen molt
interessants. El primer, Receptari
de cuina del segle XVIII
del
frare agustí Jaume
Martí i Oliver,
a cura de Joan Miralles i Francesca Cantallops, editat per
Publicacions de l'Abadia de Montserrat el 1989 i, en segon lloc,
l'Art
de la Cuina. Llibre de cuina menorquina del segle XVIII,
de Fra
Francesc Roger,
editat per l'Institut Menorquí d'Estudis l'any 2014.
Per
aquells que vos agrada la cuina tradicional, trobareu un extens
recull de receptes als llibres del manacorí Antoni
Tugores.
Memòria
gastronòmica de Mallorca
(2004);
Memòria
de la cuina mallorquina. Receptes antigues de tots els pobles
(2005);
Receptes
fàcils per a temps difícils a l'entorn de la cuina de Mallorca
(2010)
i, el seu darrer, Cuina
mallorquina segles XV-XX: de l'austeritat a la decadència
(2016) de l'editor Lleonard Muntaner.
Certament, no es tracta de llibres de cuina vegetariana, però la
cuina mallorquina gaudeix de moltes receptes que sí que ho són i
que Tugores ha recopilat.
Si
vos agrada el camp, Cocinar
con plantas silvestres. Reconocer, recolectar, utilizar (2015)
de Bernard
Bertrand editat per Fertilidad de la Tierra.
Un llibre que ens mostra la millor manera d'incorporar, a la nostra
dieta, aquelles plantes que trobam a foravila i que, per
desconeixement, ignoram. No només podem menjar espàrrecs, colissos
i camesroges, hi ha una infinitat d'herbes que, a més de remeieres,
són nutritives.
Pels
més llépols, dos llibres que fan olor a forn, sucre i canyella: El
fornet de la Soca. Filosofia i receptari
(2015)
de Miquel
Sbert i Tomeu Arbona
on s'explica la filosofia d'un dels meus forns preferits de Palma, el
Fornet de la Soca i, per aquells que teniu un pressupost un poc més
alt, Rebosteria
tradicional de Mallorca
(2016)
tot just tret del forn de Tomeu
Arbona.
Per
últim, un llibre per a innovar a les reunions al voltant de la
taula:
Aperitivos
vegetarianos. Ensaladas, platos ligeros... ¡y mucho más!
(2007)
d'Urano d'Hilda
Parisi.
Hi trobareu idees que demostraran als vostres amics i familiars que
la cuina vegetariana no té res d'avorrida.
Bon Sant Jordi!
Em sembla una pàgina molt interessant, molt pràctica, molt sana i extraordinàriament tractada tant pel que fa als continguts, com en les formes: escrits i fotografies. Pura delícia que, amb el teu permís, utilitzaré adesiara. Antoni
ResponEliminaMoltes gràcies per les vostres paraules. Sou un mestre al que admir profundament. Heu posat per escrit un caramull de receptes que potser, amb el temps, haurien caigut a l'oblit. Gràcies per la vostra tasca. Em teniu a la vostra disposició.
ResponElimina