PER SANT JORDI, ELS LLIBRES A LA CUINA

Si encara no vos heu decidit i voleu comprar un llibre per Sant Jordi, aquí teniu la meva recomanació. Es tracta d'un assortiment de llibres de receptes per a tots els gusts, des d'aquells que vos agrada la cuina tradicional als que vos decantau per la més innovadora.

En primer lloc, Cuina mallorquina vegetariana un llibre de receptes que s'han preparat des de les cuines artanenques de tres amigues: Estrella Alba, Catalina Piris i Maria Antònia Santandreu. Editat per Documenta Balear el 2015, presenta una cinquantena de receptes tradicionals de Mallorca, adaptades a la cuina vegetariana.

Si el que vos agrada és la història i l'arqueologia gastronòmica, permeteu-me que vos recomani un parell de llibres que em semblen molt interessants. El primer, Receptari de cuina del segle XVIII del frare agustí Jaume Martí i Oliver, a cura de Joan Miralles i Francesca Cantallops, editat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat el 1989 i, en segon lloc, l'Art de la Cuina. Llibre de cuina menorquina del segle XVIII, de Fra Francesc Roger, editat per l'Institut Menorquí d'Estudis l'any 2014.

Per aquells que vos agrada la cuina tradicional, trobareu un extens recull de receptes als llibres del manacorí Antoni Tugores. Memòria gastronòmica de Mallorca (2004); Memòria de la cuina mallorquina. Receptes antigues de tots els pobles (2005); Receptes fàcils per a temps difícils a l'entorn de la cuina de Mallorca (2010) i, el seu darrer, Cuina mallorquina segles XV-XX: de l'austeritat a la decadència (2016) de l'editor Lleonard Muntaner. Certament, no es tracta de llibres de cuina vegetariana, però la cuina mallorquina gaudeix de moltes receptes que sí que ho són i que Tugores ha recopilat.

Si vos agrada el camp, Cocinar con plantas silvestres. Reconocer, recolectar, utilizar (2015) de Bernard Bertrand editat per Fertilidad de la Tierra. Un llibre que ens mostra la millor manera d'incorporar, a la nostra dieta, aquelles plantes que trobam a foravila i que, per desconeixement, ignoram. No només podem menjar espàrrecs, colissos i camesroges, hi ha una infinitat d'herbes que, a més de remeieres, són nutritives.

Pels més llépols, dos llibres que fan olor a forn, sucre i canyella: El fornet de la Soca. Filosofia i receptari (2015) de Miquel Sbert i Tomeu Arbona on s'explica la filosofia d'un dels meus forns preferits de Palma, el Fornet de la Soca i, per aquells que teniu un pressupost un poc més alt, Rebosteria tradicional de Mallorca (2016) tot just tret del forn de Tomeu Arbona.

Per últim, un llibre per a innovar a les reunions al voltant de la taula: Aperitivos vegetarianos. Ensaladas, platos ligeros... ¡y mucho más! (2007) d'Urano d'Hilda Parisi. Hi trobareu idees que demostraran als vostres amics i familiars que la cuina vegetariana no té res d'avorrida.

Bon Sant Jordi!

2 comentaris:

  1. Em sembla una pàgina molt interessant, molt pràctica, molt sana i extraordinàriament tractada tant pel que fa als continguts, com en les formes: escrits i fotografies. Pura delícia que, amb el teu permís, utilitzaré adesiara. Antoni

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies per les vostres paraules. Sou un mestre al que admir profundament. Heu posat per escrit un caramull de receptes que potser, amb el temps, haurien caigut a l'oblit. Gràcies per la vostra tasca. Em teniu a la vostra disposició.

    ResponElimina