FRIT DE VERDURES

Aprofitant que encara queden favetes tendres i bones carxofes, vos present un dels plats més típics de la nostra illa: el frit. Certament, el tradicional es fa amb freixura de xot o de porc, però, des de fa anys, a ca nostra, el preparam només amb les verdures que li són pròpies, per a aquells als qui, com a mi, no ens agrada la freixura. És un dels plats típics de la Pasqua mallorquina i que podem fer durant tota la primavera.

Ingredients
Per a 6 persones
1 kg de patates
600 g de faves tendres
12 g de carxofes
200 g de pèsols
2 manats de grells
6 alls
Oli d’oliva verge, sal, pebre i fonoll.

Preparació
Llevau les arrels i el priimer tel als grells. Tallau-los a rodanxes fines. Pelau les patates, netejau-les i tallau-les de per llarg. Tallau les favetes a bocins petits. Llevau les fulles més fortes de les carxofes, tallau les puntes, laminau-les i deixau-les en aigua i llimona perquè no s’oxidin (recordau posar-vos guants o netejar-vos les mans amb llimona per evitar que vos quedin negres). Esclovellau els pèsols. 
 
Posau una mica d’oli a la greixonera i sofregiu els alls que, prèviament, haureu esclafat. Després afegiu-hi els grells i coeu-los fins que siguin transparents. En una paella amb bastant d’oli, fregiu les patates. Quan estiguin cuites, posau-les damunt un paper absorbent per retirar-ne l’excés d’oli, després passau-les a la greixonera. A la mateixa paella, llevau part de l’oli, posau-hi les faves i els pèsols, salpebrau-ho i sofregiu fins que sigui ben cuit. Passau-ho a la greixonera. Finalment, salpebrau les carxofes i sofregiu-les. Una vegada cuites, passau-les a la greixonera.

Per acabar, afegiu-hi un brot de fonoll, ben fresc i tendre, tallat ben petit. Mesclau tota la verdura. Posau la greixonera al foc i encalentiu-ho.

Per a saber-ne més
Aquest frit està fet amb les verdures de la temporada. Les carxofes són molt bones per al fetge, la diabetis i el colesterol. Són antiinflamatòries i anticanceroses.

Les faves tendres són nutritives. Riques en proteïna vegetal, fibra i hidrats de carboni. Tenen vitamines i minerals, destacant la vitamina A, B i C i, entre els minerals, ferro, calci, fòsfor i potassi.

Recordau esclafar els alls uns 10 minuts abans de cuinar-los. D’aquesta manera l’aliina es converteix en al·licina que és molt més saludable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada