Aprofitant
que encara queden favetes tendres i bones carxofes, vos present un
dels plats més típics de la nostra illa: el frit. Certament, el
tradicional es fa amb freixura de xot o de porc, però, des de fa
anys, a ca nostra, el preparam només amb les verdures que li són
pròpies, per a aquells als qui, com a mi, no ens agrada la freixura.
És un dels plats típics de la Pasqua mallorquina i que podem fer
durant tota la primavera.
Ingredients
Per
a 6 persones
1
kg de patates
600
g de faves tendres
12
g de carxofes
200
g de pèsols
2
manats de grells
6
alls
Oli
d’oliva verge, sal, pebre i fonoll.
Preparació
Llevau
les arrels i el priimer tel als grells. Tallau-los a rodanxes fines.
Pelau les patates, netejau-les i tallau-les de per llarg. Tallau les
favetes a bocins petits. Llevau les fulles més fortes de les
carxofes, tallau les puntes, laminau-les i deixau-les en aigua i
llimona perquè no s’oxidin (recordau posar-vos guants o
netejar-vos les mans amb llimona per evitar que vos quedin negres).
Esclovellau els pèsols.
Posau
una mica d’oli a la greixonera i sofregiu els alls que, prèviament,
haureu esclafat. Després afegiu-hi els grells i coeu-los fins que
siguin transparents. En una paella amb bastant d’oli, fregiu les
patates. Quan estiguin cuites, posau-les damunt un paper absorbent
per retirar-ne l’excés d’oli, després passau-les a la
greixonera. A la mateixa paella, llevau part de l’oli, posau-hi les
faves i els pèsols, salpebrau-ho i sofregiu fins que sigui ben cuit.
Passau-ho a la greixonera. Finalment, salpebrau les carxofes i
sofregiu-les. Una vegada cuites, passau-les a la greixonera.
Per
acabar, afegiu-hi un brot de fonoll, ben fresc i tendre, tallat ben
petit. Mesclau tota la verdura. Posau la greixonera al foc i
encalentiu-ho.
Per
a saber-ne més
Aquest
frit està fet amb les verdures de la temporada. Les carxofes són
molt bones per al fetge, la diabetis i el colesterol. Són
antiinflamatòries i anticanceroses.
Les
faves tendres són nutritives. Riques en proteïna vegetal, fibra i
hidrats de carboni. Tenen vitamines i minerals, destacant la vitamina
A, B i C i, entre els minerals, ferro, calci, fòsfor i potassi.
Recordau
esclafar els alls uns 10 minuts abans de cuinar-los. D’aquesta
manera l’aliina es converteix en al·licina que és molt més
saludable.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada