El
Tian de verdures, un plat típic de la cuina provençal, es fa amb
els ingredients del nostre tumbet, de la granada o de la xamfaina
mallorquines. Com ja vos podeu imaginar, la combinació de verdures
és deliciosa i és un plat excel·lent per preparar a l’estiu
perquè, a diferència del tumbet, es cou al forn i no s’ha d’estar
davant dels fogons. Resulta perfecte per a sopar de fred o com a
acompanyament.
Ingredients
Per a 6 persones
2
albergínies
2
carabassons
2
pebres vermells
2
cebes morades
4
patates
Oli,
sal, pebre bo, sàlvia, farigola, romaní, llorer
Preparació
Retirau
el capoll a les albergínies. Tallau-les en rodanxes fines d’uns 2
mm, salau-les i deixau-les devers 40 minuts. Passat aquest temps,
premeu-les per tal que perdin l’amargor. Pelau les patates. Tallau
els carabassons, les patates i els pebres a rodanxes de la mateixa
mida que les albergínies. Llevau el primer tel a les cebes i
tallau-les a grells. Tallucau les fulles de sàlvia. Retirau el tronc
a la farigola i al romaní.
Posau
oli en una paella, salpebreu la ceba i coeu-la a foc lent fins que
sigui transparent.
Enceneu
el forn i graduau-lo a 180º.
En
un motlle rodó, posau la ceba a la base i reservau-ne una mica per
posar a sobre de les altres verdures. Sobre el llit de ceba,
col·locau les rodanxes alternant-hi les verdures. Formau-ne cercles
concèntrics. Un cop muntat, posau-hi ceba per damunt, ruixau-ho amb
oli i posau-hi les fulles de sàlvia, llorer, romaní i alguna
branqueta de farigola.
Enfornau-ho
i coeu-ho durant 1 hora o un poc més. El temps depèn del vostre
forn. Per assegurar-vos de que està cuit, punxau una patata amb un
punxó.
Si
el deixau refredar dins del forn, encara vos quedarà més melós. El
podeu menjar fred o calent.
Per
a saber-ne més
Com
amb tots els plats fets a base de solanàcies, heu de tenir en compte
que desmineralitzen el cos. Per tant, convé que ho combineu amb
algun paté d’algues o mengeu, en una altra menjada, pastanaga,
remolatxa, nap o xirivies que són arrels que tenen molts de
minerals.
Les herbes tenen molts fitoquímics que les fan anticancerígenes.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada