TIAN DE LÉGUMES

El Tian de verdures, un plat típic de la cuina provençal, es fa amb els ingredients del nostre tumbet, de la granada o de la xamfaina mallorquines. Com ja vos podeu imaginar, la combinació de verdures és deliciosa i és un plat excel·lent per preparar a l’estiu perquè, a diferència del tumbet, es cou al forn i no s’ha d’estar davant dels fogons. Resulta perfecte per a sopar de fred o com a acompanyament.

Ingredients
Per a 6 persones

2 albergínies

2 carabassons

2 pebres vermells

2 cebes morades

4 patates

Oli, sal, pebre bo, sàlvia, farigola, romaní, llorer


Preparació

Retirau el capoll a les albergínies. Tallau-les en rodanxes fines d’uns 2 mm, salau-les i deixau-les devers 40 minuts. Passat aquest temps, premeu-les per tal que perdin l’amargor. Pelau les patates. Tallau els carabassons, les patates i els pebres a rodanxes de la mateixa mida que les albergínies. Llevau el primer tel a les cebes i tallau-les a grells. Tallucau les fulles de sàlvia. Retirau el tronc a la farigola i al romaní.


Posau oli en una paella, salpebreu la ceba i coeu-la a foc lent fins que sigui transparent.


Enceneu el forn i graduau-lo a 180º.


En un motlle rodó, posau la ceba a la base i reservau-ne una mica per posar a sobre de les altres verdures. Sobre el llit de ceba, col·locau les rodanxes alternant-hi les verdures. Formau-ne cercles concèntrics. Un cop muntat, posau-hi ceba per damunt, ruixau-ho amb oli i posau-hi les fulles de sàlvia, llorer, romaní i alguna branqueta de farigola.


Enfornau-ho i coeu-ho durant 1 hora o un poc més. El temps depèn del vostre forn. Per assegurar-vos de que està cuit, punxau una patata amb un punxó.


Si el deixau refredar dins del forn, encara vos quedarà més melós. El podeu menjar fred o calent.


Per a saber-ne més

Com amb tots els plats fets a base de solanàcies, heu de tenir en compte que desmineralitzen el cos. Per tant, convé que ho combineu amb algun paté d’algues o mengeu, en una altra menjada, pastanaga, remolatxa, nap o xirivies que són arrels que tenen molts de minerals.

Les herbes tenen molts fitoquímics que les fan anticancerígenes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada