Sempre
m'han agradat les croquetes. De sempre, les croquetes, han estat una
manera d'aprofitar les sobres de carn o peix. Les que avui cuinarem
són de carabassa i, si bé no són cuina d'aprofitament, és una
recepta bastant econòmica, senzilla i sana que agrada molt als
infants i als majors. És molt mengívola i nutritiva ja que li hem
incorporat farina d'ametlla i llevat nutricional. Un deliciós
aperitiu o, si l'acompanyau amb una mica d'ensalada o moniato al
forn, un bon plat principal.
Ingredients
400 g de carabassa
80 g de farina
d'ametlla
1 cullerada de llevat
nutricional (opcional)
250 g de llet d'ametlla
2 cullerades de farina
integral
4 cullerades de farina
de ciuró
4 cullerades d'aigua
100 g de pa ratllat
1 cullerada de curri
Oli, sal, pebre
Preparació
Treis la pell i les
llavors a la carabassa i tallau-la a bocins. Posau-la a bullir al
vapor durant 6 minuts. Un cop cuita, passau-la per la batedora i
feis-ne un puré. Reservau-la.
Netejau el porro
retirant-ne les arrels, el primer tel i la part més verda de les
fulles. Tallau-lo a rodanxes fines. Sofregiu-lo en una paella amb una
mica d'oli, sal i pebre bo. Procurau que no es cremi. Un cop sigui
transparent, afegiu-li el puré de carabassa, l'ametlla, la cullerada
de llevat nutricional (opcional), el curri i remenau-ho bé. Quan li
hageu donat un parell de girades, afegiu-hi la llet d'ametlla i
duis-ho a ebullició. Afegiu-hi la farina integral i no deixeu de
remenar fins que la pasta es desferri de la paella. La quantitat de
farina és orientativa i, potser, en necessitareu una mica més.
Posau la pasta en una
safata i deixau-la refredar.
Preparau la mescla
d'aigua i farina de ciuró i remenau-la bé. Posau el pa ratllat en
un bol. Tallau la pasta en bocins rectangulars de la mida que vos
agradi. Anau agafant cada un dels bocins, rodau-lo per la palma de la
mà i passau-lo per la mescla d'aigua i ciuró i, finalment,
arrebossau-lo. Feis el mateix mentre vos quedi pasta.
Per coure-les teniu
dues opcions, la tradicional, en una paella o, la més saludable, en
una safata al forn. Si optau per la primera, posau oli en una paella,
esperau a que sigui ben calent i anau fregint-hi les croquetes. En
ésser cuites, treis-les i posau-les damunt paper absorbent per
llevar l'excés de greix.
Si com jo les feis al
forn, enceneu-lo i regulau-lo a 180º. Posau paper d'enfornar en una
safata i, al damunt, les croquetes. Ruixau-les amb una mica d'oli.
Enfornau-les durant 15 minuts, passat aquest temps, girau-les i
teniu-les 10 minuts més. Vos quedaran cruixents, molt menys
greixoses i evitareu les toxines que es produeixen en fregir l'oli.
Per
a saber-ne més
La carabassa és una
verdura amb molt poques calories i amb un gust dolç que sol agradar
als infants. És rica en beta-carotens, vitamines A, C, E, B,
potassi, calci, ferro i magnesi. És recomanable per els diabètics
ja que regula el sucre de la sang, per els que tenen problemes
cardíacs i digestius i és anticancerosa. Els beta-carotens són
bons per a la vista. Les ametlles són una font de calci,
vitamina E, fibra i proteïnes, el que les fa molt saludables.
Bon
profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada