PANELLETS

Fidel a les nostres tradicions, a ca nostra, ens agrada menjar panellets per Tots Sants. No dic que els nins i els adults no puguin gaudir de la festa de Halloween, però crec que no hem de perdre les tradicions pròpies. A Mallorca, en aquestes dates s’acostumava a menjar panellets i, als infants, se’ls regalava un rosari fet amb panellets i fruites confitades. Record com de petita em penjaven el rosari al coll i m’agradava menjar-ne les fruites i els panellets. Avui en dia, molts d’infants no han vist mai un rosari o els el compren fets a base de llepolies de gelatina.

Els temps canvien i la festa de Halloween sembla que ja es quedarà amb nosaltres, però esper que no renuncieu a uns bons panellets fets amb ametlla de Mallorca. Un dolç, totalment adaptat a la nostra geografia i que, menjat amb mesura, resulta sa i deliciós.
 
Ingredients
500 g d’ametlles
100 g de moniato o patata
400 g de sucre
1 vermell d'ou
1 llimona
200 g de pinyons

Elaboració
Escaldau les ametlles amb aigua bullent. Deixau-les reposar durant 10 minuts. 
Començau a pelar-les. Un cop pelades, capolau-les. Una opció més ràpida és comprar l’ametlla pelada o, fins i tot, farina d’ametlla amb el que simplificareu el treball. Reservau un grapat d’ametlles senceres.

Bulliu un moniato o una patata amb pell. Un cop cuit, pelau-lo i passau-lo pel passapuré.

Posau l’ametlla en un ribell, el sucre, els vermells d’ou, el moniato, la pell de llimona i, si vos agrada, canyella. Mesclau-ho amb les mans durant un quart d’hora. S’ha de procurar que el sucre es fongui bé. Un cop acabat, dividiu la pasta en petites porcions. Feis-ne bolles petites.

Enceneu el forn a 160º.

Posau sucre en un bol i a un altre pinyons mesclats amb un blanc d'ou pujat.

Preparau una llauna amb paper de forn. Pels panellets d'ametlla, feis-los rodar dins del bol amb sucre i acabau posant-los una ametlla al damunt. Pels de pinyons, rodau-los dins del bol de pinyons. Anau depositant els panellets a la llauna.

Enfornau durant 6 minuts. Si trobau que han quedat blancs, posau el grill i daurau-los una mica.

Per a saber-ne més
Les ametlles són riques en calci, vitamina E, fibra i proteïnes, el que les fa molt saludables.

Ja sabeu que el sucre s'ha de menjar amb moderació. Si voleu baixar l'índex glucèmic, posau-hi canyella.

Si vos agrada el cacau en podeu preparar afegint a la pasta dues cullerades de cacau pur. Ja sabeu que té ferro i minerals molt saludables.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada