Fidel
a les nostres tradicions, a ca nostra, ens agrada menjar panellets
per Tots Sants. No dic que els nins i els adults no puguin gaudir de
la festa de Halloween, però crec que no hem de perdre les tradicions
pròpies. A Mallorca, en aquestes dates s’acostumava a menjar
panellets i, als infants, se’ls regalava un rosari fet amb
panellets i fruites confitades. Record com de petita em penjaven el
rosari al coll i m’agradava menjar-ne les fruites i els panellets.
Avui en dia, molts d’infants no han vist mai un rosari o els el
compren fets a base de llepolies de gelatina.
Els
temps canvien i la festa de Halloween sembla que ja es quedarà amb
nosaltres, però esper que no renuncieu a uns bons panellets fets amb
ametlla de Mallorca. Un dolç, totalment adaptat a la nostra
geografia i que, menjat amb mesura, resulta sa i deliciós.
Ingredients
500
g d’ametlles
100
g de moniato o patata
400
g de sucre
1
vermell d'ou
1
llimona
200
g de pinyons
Elaboració
Escaldau
les ametlles amb aigua bullent. Deixau-les reposar durant 10 minuts.
Començau a pelar-les. Un cop pelades, capolau-les. Una opció més
ràpida és comprar l’ametlla pelada o, fins i tot, farina
d’ametlla amb el que simplificareu el treball. Reservau un grapat
d’ametlles senceres.
Bulliu
un moniato o una patata amb pell. Un cop cuit, pelau-lo i passau-lo
pel passapuré.
Posau
l’ametlla en un ribell, el sucre, els vermells d’ou, el moniato,
la pell de llimona i, si vos agrada, canyella. Mesclau-ho amb les
mans durant un quart d’hora. S’ha de procurar que el sucre es
fongui bé. Un cop acabat, dividiu la pasta en petites porcions.
Feis-ne bolles petites.
Enceneu
el forn a 160º.
Posau
sucre en un bol i a un altre pinyons mesclats amb un blanc d'ou
pujat.
Preparau
una llauna amb paper de forn. Pels panellets d'ametlla, feis-los
rodar dins del bol amb sucre i acabau posant-los una ametlla al
damunt. Pels de pinyons, rodau-los dins del bol de pinyons. Anau
depositant els panellets a la llauna.
Enfornau
durant 6 minuts. Si trobau que han quedat blancs, posau el grill i
daurau-los una mica.
Per
a saber-ne més
Les
ametlles són riques en calci, vitamina E, fibra i proteïnes, el que
les fa molt saludables.
Ja
sabeu que el sucre s'ha de menjar amb moderació. Si voleu baixar
l'índex glucèmic, posau-hi canyella.
Si
vos agrada el cacau en podeu preparar afegint a la pasta dues
cullerades de cacau pur. Ja sabeu que té ferro i minerals molt
saludables.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada