CAP A UNA CUINA SENSE RESIDUS

Aquells qui seguiu  Verduretes a la mallorquina a través de les xarxes socials, haureu vist que, darrerament, més que a cuinar, he dedicat els meus esforços a aconseguir reduir al màxim els meus residus. Després d’uns mesos d’informar-me, de llegir llibres i de fer canvis a la meva vida, he aconseguit reduir-los de manera molt considerable. Si bé es cert que no he arribat al zero ni de lluny, almenys, vull pensar que estic en el camí.
 

Després de les notícies que ens arriben sobre la contaminació i la mort d’animals al Mediterrani degut als plàstics; la brutor que trobam als torrents, els camps i les voreres de camí; la contaminació de l’aire i la quantitat de gent afectada per contaminants, tenc  ben clar que s’ha de fer alguna cosa. No podem esperar que els altres ho arreglin per nosaltres. Mahadma Ghandi, un home ben savi, deia: "Nosaltres hem de ser el canvi que volem veure al món". Seguint una frase tan sàvia, he decidit començar els canvis a ca nostra.


Hi ha petits canvis en les nostres rutines diàries que poden contribuir de manera molt poderosa en la millora del nostre entorn i, com que no podem deixar-ho per als altres, ni per les generacions futures, hem de començar a actuar des d'ara mateix. No tenim massa temps, hem arribat a uns nivells massa alts de contaminació.

Crec, profundament, que el que avui vos explic és molt important i, per això mateix, vos pregaria que dediquéssiu  uns minuts a llegir aquest post.

El moviment zero waste (zero residus) defensat per Bea Johnson, autora del llibre Residu zero a casa: guia domèstica per simplificar la nostra vida, Lauren Singer o Kathryn Kellogg, entre d'altres, consisteix en dur una vida sostenible partint de la base que, reduir al màxim els residus que es generen a les nostres llars, té una gran repercussió en el nostre entorn.

El que elles proposen és tan senzill i revolucionari alhora, que em sembla mentida que no hi hagués pensat abans.

A ca nostra, mai hem tudat menjar, sempre hem fet la compra al mercat i ens hem preocupat per el medi ambient. Reciclam i compram el que podem en envasos de vidre que després reutilitzam per guardar confitures , cereals o fruits secs i sinó els reciclam. A més, des de fa uns anys, la nostra compra es basa en productes ecològics que adquirim al mercat. Feim la compra amb carretó, senalla i bosses de tela. Idò bé, tot això no és més que un primer pas.

El que proposa el moviment zero waste és, precisament, que reciclar no és suficient. L’objectiu principal és no generar residus. Aquest és el punt de partida. La cadena hauria de ser la següent: reduir, reutilitzar, refusar el que no necessitam, compostar els residus orgànics i, per últim, quan ja no podem fer res més, reciclar.

I és que no té cap sentit utilitzar recursos per a fabricar i, després, reciclar objectes d’un sol ús. Fets de materials com plàstic, paper, cel·lulosa, llauna, etc tan contaminants i tan devastadors per el mediambient.

El plàstic biodegradable necessita en condicions òptimes 100 anys en degradar-se, però pot tardar més de 400 anys si ha anat a parar al mar. Milions d’arbres es talen per fabricar paper de cuina, estovalles i torcaboques. Molts de residus i contaminants entren a l’aigua de la mar a partir de les nostres piques d’escurar.

Si pensau en objectes com forquetes o plats de plàstic que duren menys de mitja hora a les nostres mans; bosses de la compra que s’empren per anar del mercat a casa; paper de cuina per eixugar qualsevol cosa; torcaboques d’un sol ús; canyetes de plàstic per els sucs i batuts, i molts d’altres objectes amb una vida útil de pocs minuts, vos n’adonareu que hem perdut la noció del valor de les coses i de la nostra petjada al mediambient.

Ara bé, com podem canviar les tornes? No és tan difícil com sembla. No vos angoixeu. Tira-tira. Es tracta de donar-vos un marge per anar fent canvis. Un cop comenceu,  podreu anar prenent decisions que vos faran més sostenibles i, per descomptat, més feliços.

Per on començar:

La compra  
  • Aquest moviment proposa fer la compra emprant bosses de cotó.  Es poden reutilitzar moltes vegades i amb  el seu rentat, no passen partícules de plàstic a l’aigua de la rentadora. Heu de saber que quan rentau teixits sintètics a més de 40º, passen moltes microfibres a l'aigua. I que, aquestes, són impossibles d'eliminar a les depuradores.
  • Si comprau a granel vos evitareu molts d’envasos. Podeu portar els vostres pots de vidre o bosses de tela per posar els cereals, pa, llegums o fruits secs.
  • Si no podeu comprar a granel, triau envasos de paper o vidre abans que plàstic. El paper es degrada i el vidre es recicla infinites vegades.
  • No compreu en excés. Tot el que sobra es perd. Per tant, ni és econòmic ni sostenible.

A la cuina
  • Substituïu el paper de cuina per els tradicionals cànyoms. Es poden rentar moltes vegades i no s'han de tallar arbres per llevar la vostra brutícia. Si vos és del tot impossible eliminar-lo, hi ha opcions de paper reciclat.
  • I si voleu llevar l’excés d’oli al que fregiu, deixau-ho uns instants dins d’un sedàs metàl·lic.
  • No useu paper de film ni alumini. En substitució, podeu emprar carmanyoles, pots  o els biowraps, uns papers de film fets de paper o tela encerats.
  • Emprau posts per a tallar de fusta. Vaja, les tradicionals de tota la vida Quan tallam en una post de plàstic, anem transferint plàstics al menjar.
  • Optau per la fusta o acer per als vostres estris de cuina.
  • Si podeu, i ja sé que a Mallorca no és fàcil, consumiu aigua sense envasar. Un sistema de filtrat d’aigua pot ser la sol·lució.

A taula
  • Tornau a les estovalles i tovallons de roba. Són més  agradables i es renten bé sense deixar residus. Evitareu que es tallin milions d’arbres.
  • No empreu vaixelles d’un sol ús (tassons, plats, coberts, canyetes). És pràctic per nosaltres, però les generacions futures ens malairan per haver-ho fet. Hi ha països que ja els han prohibit. El consum de recursos i energia per elaborar-los no és justificable.
  • En sortir de casa, emprau botelles emplenables de vidre o acer inoxidable per a l’aigua.

La neteja de la cuina
  • Eliminau el paper de cuina.
  • Usau productes ecològics per a rentar la vaixella. Hi ha marques que permeten reomplir les botelles, jo el compr a la meva tenda eco habitual. Pel que fa a les pastilles per al rentavaixelles, triau les que vénen en envàs de cartró i sense envoltori de plàstic.
  • El vinagre és un excel·lent netejador per als vidres, vitroceràmiques, rajoles, paelles, etc.
  • El bicarbonat serveix per a netejar les neveres, així com per eliminar les males olors. Una mescla de carbonat i vinagre vos servirà per netejar el forn.
  • Els fregalls d’esponja amb fibres de plàstics es degraden ràpidament. On creis que van les restes de fibra verda a mesura que desapareixen del vostre fregall? Hi ha raspalls per escurar de fibres vegetals, esponges de lufa i altres substituts.

Els residus orgànics
  • L’oli de cuinar es pot usar per a fabricar sabó per a la rentadora. Podeu trobar la recepta en aquest mateix blog.
  • Les restes de verdura i fruita, les closques d’ou i les oueres, les cordes, fils i d’altres components orgànics, es poden posar al contenidor per a fer compost. Així podreu oblidar-vos de treure el fems a diari i aconseguireu un compost de primeríssima qualitat. Si viviu en un pis, podeu optar per petits compostadors o per el sistema de fermentació japonès bocashi.
Per a saber-ne més
Si voleu reduir, encara més, els vostres residus:

El bany
  • Emprau paper higiènic reciclat.
  • Substituïu el vostre sabó de mans, gel i xampú per pastilles de sabó. En trobareu adaptades a cada tipus de pell i cabells.
  • Emprau fulles d’afaitar recarregables.
  • Procurau que els envasos de les vostres cremes siguin de vidre o llauna i, si vos animau, preparau vosaltres mateixos les vostres cremes. És extremadament senzill.
  • Substituïu el raspall de dents per un de bambú de boscs controlats i ecocertificats. Comprau la  pasta de dents en tub que no sigui de plàstic o fabricau-la vosaltres mateixos. Trobareu mil tutorials.
Les compres
  • No compreu el que no necessiteu, cada any es llança una gran quantitat de roba i sabates sense haver estat usada o amb molt poc ús. I si en teniu que no vos posau, veneu-la, regalau-la o donau-la a alguna fundació. Sempre tendrà una segona vida útil.
  • Reparau el que es pot reparar. Llençar les coses quan s'espenyen, ja no hauria de ser una opció.
  • Rebutjau els catàlegs de paper i les mostres de productes que mai usareu.
  • Donau suport a artesans i marques respectuoses amb les persones i el medi ambient.

Bé, si heu arribat fins aquí i aplicau algunes de les recomanacions, haureu reduït els vostres residus de manera considerable. Potser el zero waste és utòpic. Per a mi, encara ho és, però si tots hi posam de la nostra part, podrem fer molt de bé al món i a les generacions actuals i futures.

Moltes gràcies per el vostre temps!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada