ESTOFAT AMB XAMPINYONS


Què millor per escalfar la panxa que un bon estofat! Ma mare sempre l'ha preparat amb vedella, però aquí l'hem substituïda per xampinyons. Vos puc assegurar que la carn no hi fa cap falta i que amb aquesta recepta vos en llepareu els dits.


Ingredients 
Per a 4 persones

1 kg de patates
250 g de xampinyons 
250 g de pastanagues
200 g de pèsols 
1 ceba
3 tomàtigues madures o de ramellet 
1 cabeça d'alls
12 ametlles 
2 galletes d'oli o mitja llesca de pa torrat
1 pastilla de xocolata negre (com més pur millor) 
Oli d'oliva verge, sal, pebre bo, cúrcuma, canyella
1 cullerada de gomasi (sal de sèsam) 
1 raig de conyac
1 l d'aigua 

Preparació 
Pelau les patates i tallau-les a cantons, fent que aquests es trenquin per aconseguir que treguin el midó, el qual espessirà el brou. Netejau els xampinyons i tallau-los la base del tronquet. Pelau les pastanagues i tallau-les a rodanxes finetes. Esclovellau els pèsols. Tallau la ceba a bocinets petitons. Ratllau les tomàtigues. Llevau els tels més superficials de la cabeça d'alls sense que s'espenyi. 

Posau oli dins d'una greixonera o una olla. Posau-hi la ceba i la cabeça d'alls i salpebreu-ho. Remenau-ho fins a enrossir la ceba i que estigui transparent. Abocau-hi el raig de conyac. Seguiu remenant fins que l'esperit s'hagi evaporat. Afegiu-hi la tomàtiga, la cúrcuma i el llorer. Coeu-ho fins que sigui una salsa brillant.

Afegiu-hi les patates, les pastanagues i remenau-ho devers cinc minuts. Posau-hi els xampinyons i els pèsols. Remenau-ho durant un minut. Abocau-hi l'aigua bullent, remenau-ho bé i tapau l'olla. Coeu-ho a foc lent devers 25 minuts. De tant en tant, remenau-ho. Ha de fer xup-xup.

Posau-hi la xocolata i la canyella. Remenau-ho i feis-ho coure cinc minuts més. 

Mentre tant, picau les ametlles crues, el gomasi i les galletes dins del murter. Afegiu-ho a l'estofat. Deixau-ho un minut o dos. Si trobau que ha de ser més espès, posau-hi una altra galleta picada.

Si el deixau reposar unes hores, abans de servir-lo, serà molt més bo. 

Per saber-ne més 
Els xampinyons i, en general els bolets, són una bona font de proteïnes i tenen un poderós efecte anticancerós. Si vos agraden més altres bolets els podeu substituir. Els picornells també són ben adients a aquesta recepta. 

Com sempre recordar-vos que la tomàtiga cuinada té licopè que és un poderós agent contra el càncer.

Les ametlles i el sèsam ens aporten proteïnes i són una font de calci.

La cocció a foc lent, fa que les propietats dels ingredients es mantenguin millor. Recordem que les nostres padrines quan cuinaven ho feien així, sense presses.

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada