Què
millor per escalfar la panxa que un bon estofat! Ma mare sempre l'ha
preparat amb vedella, però aquí l'hem substituïda per xampinyons.
Vos puc assegurar que la carn no hi fa cap falta i que amb aquesta recepta
vos en llepareu els dits.
Ingredients
Per
a 4 persones
1
kg de patates
250
g de xampinyons
250
g de pastanagues
200
g de pèsols
1
ceba
3
tomàtigues madures o de ramellet
1
cabeça d'alls
12
ametlles
2
galletes d'oli o mitja llesca de pa torrat
1
pastilla de xocolata negre (com més pur millor)
Oli
d'oliva verge, sal, pebre bo, cúrcuma, canyella
1
cullerada de gomasi (sal de sèsam)
1
raig de conyac
1 l d'aigua
Preparació
Pelau
les patates i tallau-les a cantons, fent que aquests es
trenquin per aconseguir que treguin el midó, el qual espessirà el
brou. Netejau els xampinyons i tallau-los la base del tronquet. Pelau
les pastanagues i tallau-les a rodanxes finetes. Esclovellau els
pèsols. Tallau la ceba a bocinets petitons. Ratllau les tomàtigues.
Llevau els tels més superficials de la cabeça d'alls sense que
s'espenyi.
Posau
oli dins d'una greixonera o una olla. Posau-hi la ceba i la cabeça
d'alls i salpebreu-ho. Remenau-ho fins a enrossir la ceba i que
estigui transparent. Abocau-hi el raig de conyac. Seguiu remenant
fins que l'esperit s'hagi evaporat. Afegiu-hi la tomàtiga, la
cúrcuma i el llorer. Coeu-ho fins que sigui una salsa brillant.
Afegiu-hi
les patates, les pastanagues i remenau-ho devers cinc minuts.
Posau-hi els xampinyons i els pèsols. Remenau-ho durant un minut. Abocau-hi
l'aigua bullent, remenau-ho bé i tapau l'olla. Coeu-ho a foc lent
devers 25 minuts. De tant en tant, remenau-ho. Ha de fer xup-xup.
Posau-hi
la xocolata i la canyella. Remenau-ho i feis-ho coure cinc minuts més.
Mentre
tant, picau les ametlles crues, el gomasi i les galletes dins del
murter. Afegiu-ho a l'estofat. Deixau-ho un minut o dos. Si trobau
que ha de ser més espès, posau-hi una altra galleta picada.
Si
el deixau reposar unes hores, abans de servir-lo, serà molt més bo.
Per
saber-ne més
Els
xampinyons i, en general els bolets, són una bona font de proteïnes
i tenen un poderós efecte anticancerós. Si vos agraden més altres
bolets els podeu substituir. Els picornells també són ben adients a
aquesta recepta.
Com
sempre recordar-vos que la tomàtiga cuinada té licopè que és un
poderós agent contra el càncer.
Les
ametlles i el sèsam ens aporten proteïnes i són una font de calci.
La
cocció a foc lent, fa que les propietats dels ingredients es
mantenguin millor. Recordem que les nostres padrines quan cuinaven ho
feien així, sense presses.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada