Les
coques mallorquines són molt versàtils i admeten molts més
ingredients que els tradicionals trempó, verdura, julivert i pebres.
A mi m'agraden molt i, segons la temporada, hi vaig variant les
verdures. A vegades, faig les de tota la vida, però d'altres,
m'agrada fer-ne de ceba, pastanagues, bolets o, com avui, carxofa.
Per a la pasta
100 ml d'oli d'oliva
verge
100 ml de cervesa
300 g de farina de
xeixa integral
Per a la verdura
1 manat de bledes
1 manat de grells
2 carxofes
2 alls
Oli d'oliva verge, sal,
pebre bo, pebre bord de tap de cortí
Preparació
Començau preparant la
verdura. Netejau les bledes i retirau els tronxos que podeu guardar
per fer un cuinat o arrebossar-los amb pasteta. Netejau les carxofes
llevant
les fulles més fortes i les puntes, feis-ne làmines fines i
deixau-les en remull en aigua amb unes gotes de llimona. Llevau les
arrels dels grells i el primer tel i tallau-los en bocins d’uns 5
mm. Tallau els alls a bocins molt petits.
Posau
tota la verdura dins d'un ribell i condimentau amb l'oli, la sal, el
pebre bo i el bord. Mesclau-la bé i premeu-la amb les mans per treure'n el
líquid. Deixau-la dins d'un colador.
Enceneu
el forn i graduau-lo a 180º.
Preparau
la pasta mesclant l'oli, la cervesa o, si no en teniu, aigua. Anau
posant la farina a poc a poc. La quantitat és aproximada. Vos ha de
quedar una pasta que no s'aferri a les mans, suau i no massa dura.
Posau oli a una llauna
d'enfornar o dues d'estretes com les de la fotografia. Esteneu-hi la
pasta ben fineta. Posau la verdura sobre la pasta. Enfornau durant
devers 35 minuts. El temps dependrà del vostre forn. Mirau si està
cuita intentant aixecar-la d'un cantó. Si s'aixeca bé, està a punt
de treure-la.
Un cop treta del forn,
ruixau-la amb oli d'oliva verge.
Per saber-ne més
Aquesta coca combina
aliments molt sans: grells, ceba, bledes, carxofes. Tots ells ens
aporten vitamines, minerals i substàncies anticanceroses.
Els
grells tenen vitamines B i C, ajuden a millorar la flora intestinal i
redueixen el sucre de la sang.
Com
que els alls els preparam amb la verdura, és a dir, una estona abans
de la seva cocció, transformen l’aliina en alicina que és molt
més sana.
Les
bledes són una font de vitamines A, C, E i K i tenen propietats
antioxidants.
La
carxofa, a més de vitamines, ajuda a reduir els triglicèrids de la
sang, baixa la tensió arterial i ajuda en casos de problemes
intestinals.
Bon profit!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada