El
mes passat, em regalaren una màquina de fer pasta italiana. No havia
fet mai pasta fresca, així que no sabia per on començar. La meva
germana em va suggerir veure una entrevista realitzada a les germanes
Simili i publicada a El
comidista del País. Al cap d’una estona, estava encarregant el seu llibre
Pasta
fresca al auténtico estilo italiano. Los secretos de la pasta hecha
en casa
(2015).
Seguint
els seus consells, prepararem pasta fresca. La millor pasta que mai
haureu menjat.
Les Sorelle Simili, així són conegudes a Itàlia, són dues dones majors amb un èxit mediàtic impressionant. Han dirigit una escola de cuina a Bolonya, han sortit a nombrosos programes televisius i han publicat diversos llibres que es troben entre els més venuts a Itàlia. No són llibres de cuina vegetariana, però moltes receptes són, fàcilment, adaptables.
Com
que m’han agradat tant les Sorelle,
he adquirit La
buona cucina di casa,
amb receptes típiques de la cuina bolonyes.
Ingredients
Per
a 4 persones
330
g de farina morena de xeixa
3
ous
Preparació
Tamisau
la farina per tal de que estigui esponjada damunt la superfície de
treball o bé dins d'un ribell. Formau un volcà i, al centre,
posau-hi els ous. Potser vos sobri o falti una mica de farina,
dependrà de la mida dels ous. Amb una forqueta començau a batre els
ous i, a poc a poc, anau incorporant la farina. Quan ja no es pot
batre amb la forqueta, agafau una rasqueta fina i tapau des de
l’exterior cap a l’interior. Pastau lleument. Tapau amb un plat i
rentau-vos les mans. Un cop tengueu les mans netes, tornau a pastar
suaument, fent rodar la pasta sobre la taula fins que estigui llisa.
Tapau-la i deixau reposar entre 20 i 30 minuts.
Ara
si no teniu màquina de fer pasta, amb l’aprimadora, aprimau la
pasta, estenent-la. Aquesta acció s'haurà de repetir un parell de
pics per poder fer una làmina ben fina. Finalment, tallau-la com
vos vengui de gust.
Si
com jo, ho feis amb la màquina, anau passant la làmina de pasta
pels rodets. Veureu que té distintes posicions. Començau per la de
més gruixa i acabau per la penúltima més prima. Les Sorelle
Simili aconsellen no arribar a l'última posició. Un cop
aprimada, passau-la pel rodet de tallar o tallau-la manualment.
Si
l'heu de coure immediatament, posau l’aigua al foc. En bullir,
tirau-hi la sal i tot seguit la pasta. Remenau-ho i tapau-ho. Mig
minut més tard, destapau, remenau i tornau a tapar. Un minut després
estarà cuita.
Un
cop acabada, posau un col·lador dins la safata on voleu servir-la i
abocau-hi la pasta. L'aigua calenta encalentirà la safata i ajudarà
a mantenir calenta la pasta.
Reservau
unes dues cullerades de l'aigua de cocció per lligar la salsa amb
que l'acompanyareu.
Per
saber-ne més
Si
la voleu reservar per un altre moment, la podeu deixar assecar damunt
una canastra amb un cànyom o, si són tallarins, penjant-los amb
una canya. En aquest cas, haureu de coure-la durant més estona.
La
pasta fresca també permet la congelació.
Per
la nostra recepta, hem usat farina morena de xeixa. Sembla que sempre
és millor usar una farina no massa refinada. D'altra banda, com més
integral sigui més nutritiva serà la pasta.
Mans
a la feina!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada