Hi
ha paraules i sabors que desapareixen de la nostra vida i la nostra
cultura. Aquest és el cas de l'ingredient de la recepta d'avui. De
les fraules, així es coneixien les maduixes a Mallorca temps enrere,
se n'ha perdut el mot per substituir-lo per maduixa o, en el pitjor
dels casos, per fressa, però
també n'hem perdut el sabor. Recordau les fraules petites i
saboroses que menjàvem quan érem infants?
La veritat és que fa anys que no se'n troben al mercat. Hauríem d'intentar recuperar les varietats antigues, possiblement, caigudes en l'oblit per la seva menor productivitat.
En qualsevol cas, la
confitura d'aquest fruit segueix essent aromàtica i deliciosa. Si
voleu preparar la recepta d'avui, procurau que sigui de cultiu
ecològic i, al menys, no hi perdreu a més del sabor, la salut.
Ingredients
Per a quatre pots
1 kg de fraules
700 g de sucre
Preparació
Començau retirant els
capolls a les fraules. Tallau-les per la meitat i posau-les dins
d'una olla. Tapau-les amb el sucre. Deixau-ho reposar unes hores fins
que el sucre s'hagi fos.
Posau l'olla a foc lent
i remenau-ho. Feis-ho bullir sense deixar de remenar perquè no
s'aferri. Coeu devers una hora, fins que les fraules estiguin cuites
i hagi espessit. Triturau lleument perquè en quedin bocins sencers.
Ompliu els pots
prèviament esterilitzats. Tapau-los i deixau-los cap-baix, cul-alt
fins que s'hagin refredat.
Ja està llesta per
conservar-la durant molt de temps, però pensau a reservar-ne un pot per a fer robiols.
Per
saber-ne més
Les fraules són riques
en vitamina C i E. També tenen flavonoides i polifenols que ens
prevenen de les malalties del cor. Tenen àcid fòlic i tenen un cert
efecte diurètic.
Per no perdre'n les
propietats, la millor manera de menjar-les és crues. Però les
conserves serveixen per poder gaudir-ne quan no és la seva època de
maduració.
Si usau sucre integral
de canya la confitura resulta més sana i té l'índex glucèmic més
baix.
En qualsevol cas,
recordau que és un aliment que s'ha de menjar amb moderació.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada