Fa
uns dies, el meu bon company Tomeu Torrens, que viu a sa Pobla,
sabent que cercava un arròs bomba pobler que fos ecològic, em va
regalar un saquet d'un arròs d'aquells tan bons. El produeix en
Guillem Serra a les veles de son Fornari de l’Albufera.
Una producció feta amb consciència, sense pesticides ni abonaments
químics.
Aquest arròs, és com els d'un temps, batut damunt l’era. He recordat la meva infància quan ma mare em donava l’arròs per triar per si tenia pedretes. El sabor del gra, com totes aquelles coses fetes amb esment i tradició, és immillorable. Per provar-lo, què millor que fer una de les receptes més tradicionals de la nostra gastronomia, l'arròs brut. No espereu trobar-hi, conill, ni colomí, ni ànec, ni llebre, ni porc, ni cap tipus de carn, però no passeu ànsia, el seu gust no vos decebrà.
Ingredients
Per
a 4 persones
Per a
l'arròs
280
g d'arròs bomba
250
g de picornellS
3
carxofes
1
ceba
2
tomàtigues de ramellet
50
g de pèsols de bullir
50
g de mongetes planes
50
g de pèsols de bajoca
Oli,
sal, pebre bo, pebre bord, pebre de cirereta (opcional), mescla
d’espècies (nou moscada, clau, canyella
i pebre bo de Jamaica), cúrcuma
o safrà.
Per al
brou
2
l d'aigua
1
pastanagó
1
porro
2
branques d'api
1
tomàtiga de ramellet
1
manat d'herbes de les que es posen als cargols (fonoll, moraduix,
tarongí, herba-sana)
Sal
Preparació
Pelau
el pastanagó i tallau-lo en quatre trossos. Retirau les arrels al
porro i el primer tel, netejau-lo. Posau l’aigua dins una olla amb
el pastanagó, el porro, les branques d’api,
la tomàtiga, el manat d’herbes i sal.
Feis-ho bullir mentre preparau la resta d’ingredients.
Les herbes aromàtiques donaran un sabor molt més bo a l’arròs.
Retirau
el primer tel a la ceba i tallau-la a bocins petits. Ratllau les
tomàtigues de ramellet. Tallau els pèsols de bullir en un parell de
trossos i les mongetes en bocins petits. Esclovellau els pèsols.
Llevau les primeres fulles i les puntes a les carxofes. Tallau-les en
sis bocins i deixau-les en remull amb aigua i llimona. Netejau els
picornells amb un pinzell. Triau l’arròs.
Posau
la greixonera al foc amb un poc d’oli i
la ceba. Salpebrau. Feis-ho coure a foc lent fins que la ceba sigui
daurada. Afegiu-hi la tomàtiga ratllada, el pebre bord, la cúrcuma,
la resta d’espècies i coeu-ho fins que
sigui brillant. Després, posau-hi les carxofes, els pèsols i
les mongetes. Remenau-ho un minut i abocau-hi el brou passant-lo
primer per un colador.
En
bullir, afegiu-hi l’arròs i coeu devers
4 minuts, abocau-hi els picornells, rectificau de sal i bulliu 8 o 10
minuts més. Vigilau que l’arròs no es
cogui en excés.
Per
saber-ne més
Si
voleu fer més nutritiu aquest plat, el podeu fer amb arròs
integral. Com que aquest arròs té una cocció més lenta,
necessitareu fer-ne una precocció de 30 minuts, abans de posar-lo a
la greixonera per fer-lo bullir amb la resta d'ingredients.
Les
herbes aromàtiques, no només li confereixen un aroma boníssim,
sinó que també tenen poderoses accions anticanceroses. Són
antiinflamatòries i augmenten l'efecte de la radioteràpia i de la
quimioteràpia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada