SOPA DE CEBA

Hi ha sabors que ens evoquen llocs i sentiments. A la meva família, la sopa de ceba té aquest efecte. Ens recorda els moments passats al voltant de la taula amb els nostres parents francesos. El germà del meu avi, com tants d'altres mallorquins, emigrà a Belfort a principis de segle XX.

Entre els seus fills, Maria, fou molt especial per a nosaltres. Una dona riallera que es feia estimar allà on anava. La tia Maria es casà amb el conco Othon, un home alsacià qui, sense haver estat mai a Mallorca, aprengué a parlar la nostra llengua per entendre's amb la seva sogra. Quan veig el que està passant avui dia amb els emigrants i amb els refugiats, no puc per menys que estar agraïda a la gent que acollí sense rezel a la nostra família.

Aquesta recepta és la variant vegetariana i sense lactis de la Soupe à l'oignon o Zewelsupp (en alsacià) de la meva tia Emma, una cuinera excel·lent

Ingredients 
Per a 4 persones 

2 cebes mitjanes 
2 cullerades de farina 
10 cl de crema de llet d'ametlla 
1 vermell d'ou 
1 raig de vi blanc sec 
Oli, sal, pebre bo, nou moscada 
4 llesques de pa torrat 

Preparació 
En primer lloc, netejam les cebes retirant-ne el primer tel i tallant-les a làmines fines amb la mandolina. 

En una olla hi posam l'oli i la ceba. A foc baix, l'anam coent fins que prengui un color daurat. Posam molt d'esment a que no es cremi. Seguidament, la salpebram i li posam nou moscada i dues cullerades de farina. Ho remenam bé per tal de que no es formin grums. Quan ha pres color, hi abocam el brou i el vi. Ho deixam coure devers quinze minuts. 

Torram les llesques de pa, les tallam a bocins i les reservam. 

En una sopera, posam un vermell d'ou i la crema de llet. Es remena ben remenat i s'hi afegeix la sopa. Col·locam els crostons de pa i, si preneu lactis, hi podeu posar formatge gruyère ratllat per damunt gratinant-ho al forn. 

Per saber-ne més 
La recepta original està feta amb mantega i crema de llet, però posat que jo no prenc lactis, els he substituït per oli i crema de llet d'ametlles. 

Si sou vegans podeu prescindir del vermell d'ou sense alterar-ne massa el gust. 

La ceba és un aliment ric en vitamines B, C i minerals. Té una acció diürètica, antibiòtica i antihipertensiva. És molt indicada en casos de refredats. A més, afavoreix el manteniment de la flora intestinal i redueix l'excés de sucre a la sang. 

La quercetina de la ceba potencia l'efecte de la quimioteràpia i posseeix propietats antiinflamatòries que la fan molt indicada pels pacients amb càncer. 

Bon appétit!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada