El llegum, en temps passat, era menjar de pobre i així ha quedat associat a la memòria de molta gent. Avui en dia sabem que això, no és fer-li justícia. Els llegums són aliments molt sans i si pensau a ser vegetarians, no podreu oblidar-los de la vostra dieta habitual. Les presses a la cuina, han portat a molts a comprar pots de llegums cuinats. Si és el vostre cas, procurau comprar-los en pots de vidre i de producció ecològica. Ara bé, si voleu evitar conservants i saber ben bé el que menjau, cuinar-los no vos resultarà gens complicat. Aquí trobareu alguns consells que esper que vos siguin d'utilitat.
Tradicionalment,
els llegums sempre s’havien posat en remull. Amb l’estil de vida
actual, a moltes cases, s’ha perdut aquest costum. De nou, hem de
donar la raó a les nostres padrines. És molt beneficiós posar-los
en remull durant tota la nit o durant 12 hores. D’aquesta manera
se’n desprenen substàncies que no ens són convenients i, a la
vegada, es rehidraten més lentament i millor. Fins i tot , si teniu
la previsió suficient, els podeu posar-les en remull durant 24 hores
per tal que en comenci la seva germinació i fer-los més nutritius.
Per
la seva cocció, rebutjau l’aigua on han estat remullades. Preparar
una olla amb tres alls, dues fulles de llorer i un tros d’alga
kombu, una alga que li aporta minerals i la farà més digerible.
Sempre s’han de coure en aigua freda sense sal i a foc lent. Al cap
d’uns 10 minuts, començaran a fer una escuma que s’haurà de
retirar. Després, podreu tapar l’olla i continuar la cocció uns
40 o 45 minuts o un poc més pels ciurons i les mongetes.
Els
llegums, un cop cuinats, s’han de conservar a la gelera. De fet, no
hauríem de tenir-les a temperatura ambient més de quatre hores
perquè hi creixen bacteris. Si les heu de dur a la feina en una
carmanyola, teniu present posar-hi un poc de llimona o vinagre de
poma. Així hi inhibireu la proliferació de microorganismes i
seran més digeribles.
Si
no teniu temps de deixar-les en remull i teniu pressa en la cocció,
podeu cuinar llenties vermelles que ja venen pelades. Aquesta llentia
estarà cuita en 10 minuts.
Els
llegums són rics amb proteïnes que milloren quan es combinen amb
altres cereals que, no necessàriament, s’han de consumir a la
mateixa menjada. Són riques en vitamina B i ferro, fibra, lignans i
moltes altres substàncies bones per la nostra salut. Seria
convenient menjar-ne quatre o cinc vegades a la setmana, sobretot, si
seguiu una dieta vegetariana.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada