DE COM CUINAR ELS LLEGUMS



El llegum, en temps passat, era menjar de pobre i així ha quedat associat a la memòria de molta gent. Avui en dia sabem que això, no és fer-li justícia. Els llegums són aliments molt sans i si pensau a ser vegetarians, no podreu oblidar-los de la vostra dieta habitual. Les presses a la cuina, han portat a molts a comprar pots de llegums cuinats. Si és el vostre cas, procurau comprar-los en pots de vidre i de producció ecològica. Ara bé, si voleu evitar conservants i saber ben bé el que menjau, cuinar-los no vos resultarà gens complicat. Aquí trobareu alguns consells que esper que vos siguin d'utilitat.


Tradicionalment, els llegums sempre s’havien posat en remull. Amb l’estil de vida actual, a moltes cases, s’ha perdut aquest costum. De nou, hem de donar la raó a les nostres padrines. És molt beneficiós posar-los en remull durant tota la nit o durant 12 hores. D’aquesta manera se’n desprenen substàncies que no ens són convenients i, a la vegada, es rehidraten més lentament i millor. Fins i tot , si teniu la previsió suficient, els podeu posar-les en remull durant 24 hores per tal que en comenci la seva germinació i fer-los més nutritius.

Per la seva cocció, rebutjau l’aigua on han estat remullades. Preparar una olla amb tres alls, dues fulles de llorer i un tros d’alga kombu, una alga que li aporta minerals i la farà més digerible. Sempre s’han de coure en aigua freda sense sal i a foc lent. Al cap d’uns 10 minuts, començaran a fer una escuma que s’haurà de retirar. Després, podreu tapar l’olla i continuar la cocció uns 40 o 45 minuts o un poc més pels ciurons i les mongetes.

Els llegums, un cop cuinats, s’han de conservar a la gelera. De fet, no hauríem de tenir-les a temperatura ambient més de quatre hores perquè hi creixen bacteris. Si les heu de dur a la feina en una carmanyola, teniu present posar-hi un poc de llimona o vinagre de poma. Així hi inhibireu la proliferació de microorganismes i seran més digeribles.

Si no teniu temps de deixar-les en remull i teniu pressa en la cocció, podeu cuinar llenties vermelles que ja venen pelades. Aquesta llentia estarà cuita en 10 minuts.

Els llegums són rics amb proteïnes que milloren quan es combinen amb altres cereals que, no necessàriament, s’han de consumir a la mateixa menjada. Són riques en vitamina B i ferro, fibra, lignans i moltes altres substàncies bones per la nostra salut. Seria convenient menjar-ne quatre o cinc vegades a la setmana, sobretot, si seguiu una dieta vegetariana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada