Fa algunes setmanes, na Lourdes, una bona companya de la feina, em va regalar un saquet de
ciurons de s’Erissal. Un producte d’una qualitat excel·lent,
ecològic i local, que m’ha permès fer un bon grapat de plats:
cuinat de ciurons, ciurons trempats, falàfel i el plat que avui vos
present, aguiat de pilotes. Simplement, deliciosos!
Ingredients
Per a 4 persones
Pilotes
300
g de ciurons
1
ceba
1
all
100
g de galeta picada
1
bri de julivert
Sal,
pebre bo, pebre bord, moraduix
Per a
l’aguiat
5
o 6 tomàtigues madures (dependrà de la mida)
1
ceba
2
patates
100
g de xampinyons Portobello
80
g de mongetes o pèsols
1
tassó d’aigua
1
raig de conyac
Oli,
sal, pebre bo, pebre bord, cúrcuma, moraduix, una fulla de llorer
Preparació
Començarem
preparant les pilotes. Deixau els ciurons en remull durant 24 hores.
Anau alerta que no s’absorbeixi tota l’aigua. Quan passi aquest
temps, colau els ciurons i picau-los.
Netejau
la ceba llevant-li el primer tel i picau-la, junt a l’all i el
julivert. Mesclau-ho amb els ciurons capolats. Afegiu-hi la galeta
picada, la sal, el pebre bo, el pebre bord i el moraduix. Mesclau-ho bé
i anau fent les pilotes fent rodar una mica de pasta entre els
palmells de les mans.
Deixau
les pilotes dins la gelera mentre preparau l’aguiat. Vos anirà
millor per fregir-les després.
Ratllau
les tomàtigues. Podeu usar tomàtiga empotada. Pelau les patates i
tallau-les a cantons. Netejau els xampinyons (hem usat Portobello,
però poden ser de París) i tallau-los a bocinets. Netejau i tallau
les mongetes.
Posau oli i la ceba en una greixonera. Salpebrau i coeu-la fins que
sigui daurada. Afegiu la tomàtiga, el pebre bord, el llorer, el
moraduix i mitja culleradeta de cúrcuma. Coeu-ho fins que la salsa
brilli. Tirau-hi un raig de conyac. Coeu-ho devers dos minuts. Abocau-hi
un tassó d’aigua, els xampinyons i les mongetes o els pèsols.
Coeu cinc minuts més. Si queda massa espès, posau-hi un poc més
d’aigua. Pensau que les pilotes absorbeixen líquid.
En
una paella fregiu les patates i després les pilotes fins que siguin
marrons. Incorporau-les a l’aguiat i feis-ho coure durant devers cinc
minuts, sacsejant la greixonera.
Per
saber-ne més
Si no teniu massa temps, podeu preparar i consumir les pilotes sense
fer l’aguiat.
El
llegum és una font de proteïnes, ferro i vitamina
B. Té propietats anticanceroses com són folats, fibra, lignans,
saponines i antioxidants.
Els
xampinyons no són imprescindibles, però donen molt bon gust al plat i
són sans i anticancerosos.
De
la salsa de tomàtiga no deixaré mai de contar-ne les alabances.
Conté licopè, un potent aliat contra el càncer, beta-carotè i
vitamines.
Si
voleu fer aquest plat més nutritiu, combinau-lo amb gomasi,
llavors de cànem o substituint les patates per arròs. D'aquesta manera,
obtindreu proteïna de gran qualitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada