En
bon dia de sant Antoni, no podíem presentar altra recepta que no fos
la de l'espinagada. Un plat típic de sa Pobla, però que avui en dia
elaboren molts de forns de la nostra illa. La recepta tradicional du
llom o, si es fa amb espinacs, anguila, però la que vos presentam,
està feta sense gens de carn, anguila, ni saïm.
Per
a 8 persones
Farciment
1
coliflor
1
col borratxona
1
manat de grells
100
g de panses
4
alls
Oli,
sal. Pebre bo i pebre bord de tap de cortí
Pasta
600
g de farina morena de xeixa
200
g d'aigua
220
g d'oli
2
vermells d'ou
Preparació
El
primer que farem serà preparar la verdura. Netejau la coliflor i
tallau-la en juliana amb la mandolina. Feis el mateix amb la col (si
és molt grossa, bastarà posar-ne mitja). Netejau els grells
retirant-ne les arrels, el primer tel i la part més verda de les
fulles. Tallau els grells a rodanxes d'uns 3 mm.
Posau-ho
tot dins d'un ribell i afegiu-hi les panses. Condimentau-lo amb sal,
pebre bo, pebre bord i oli. Remenau-ho bé. Si teniu temps, ho podeu
fer de bon matí i, després, preparar la pasta una hora i quart
abans de dinar. Si anau justs de temps feis ho tot seguit i premeu
amb les mans la verdura, a fi de que es mesclin bé els sabors i
aromes, i sigui més fàcil de posar aquest farciment a les
espinagades.
Començau
a encalentir el forn a 200º. Mentre, preparau la pasta. Dins d'un
ribell, posau l'aigua, l'oli, un vermell d'ou (opcional) i, per
últim, la farina. Pastau bé durant uns set o vuit minuts.
Ara
és l'hora de muntar l'espinagada. Podeu fer-ne una de grossa o bé
dues o quatre de més petites, això depèn de com voleu servir-les.
Posau
farina damunt la taula de treball. Aprimau la pasta amb l'aprimador.
Ha de quedar fina. Procurau anar-li donant una forma ovalada o
quadrada. Posau-li el farciment a la part central. Doblegau les dues
voreres cap al mig i, després, els extrems. Talment, com fer un
paquet. Per acabar, pintau-la amb vermell d'ou (opcional).
Enfornau.
Manteniu la temperatura durant els primers vint minuts. Baixau a 180º
i seguiu coent. Han de coure entre 45 i 50 minuts.
Per
saber-ne més
Les
cebes i, per tant els grells, són aliments anticancerosos i sembla
que si les menjam juntament amb les crucíferes (col, coliflor,
bròquil...) n'augmenten l'efecte.
Aquesta
recepta s'ha elaborat amb farina de xeixa morena, però es pot fer
igualment amb farina integral. El blat xeixa és una varietat antiga
que resulta molt nutritiva i amb la que es poden fer moltes de les
receptes de pasta mallorquines.
Si
sou vegans, no vos preocupeu. Es pot prescindir de l'ou sense
variar-ne molt el gust. L'ou li dóna un color més obscur i si el
pintam d'ou més brillantor, però no és necessari per fer la
recepta.
Au
idò, si no n'heu menjat, encara hi sou a temps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada