Un
cop passades les festes nadalenques, ve de gust retornar a la nostra
cuina quotidiana. Un plat que m’encanta menjar i cuinar són les
sopes. Un plat senzill que, antigament, preparaven a les possessions
amb el pa dur i les verdures de temporada.
Per
a 4 persones
1
manat de grells
3
tomàtigues de ramellet
1
col (millor borratxona)
4
carxofes
1
colflori
3
alls
½
manat de julivert
1
l d’aigua
Oli
d’oliva verge, sal, pebre bord, pebre bo, cúrcuma
Preparació
Abans
de posar la greixonera al foc, ens convé tenir tota la verdura neta
i preparada. En primer lloc, netejau els grells retirant les arrels,
el primer tel i un tros de la cua. Tallau-los finets. Ratllau les
tomàtigues. Llevau el tronxo de la col i tallau-la a
quadrets no massa petits. Si és molt grossa bastarà posar-ne la
meitat. Preparau les carxofes retirant-ne les primeres fulles i llevant
la part més dura de les següents. Tallau-les en quatre o sis
bocins segons la mida de la carxofa i deixau-les en remull amb aigua i
llimona (d’aquesta manera no torna negra). Dividiu la colflori en
brotets i posar-la en un bol amb aigua. Per últim, tallau el julivert
en trossets petits. A l'entretant, encalentiu l’aigua i reservau-la.
Posau
oli dins d’una greixonera i abocau-hi els grells i els alls
esclafats. Salpebrau. Sofregiu a foc mitjà fins que els grells
estiguin transparents. Afegiu-hi la tomàtiga i el pebre bord (millor
si és de tap de cortí) i un polsim de cúrcuma. Un cop cuit (ho coneixereu perquè brilla)
hi podeu posar la col i les carxofes. Coeu durant uns minuts.
Abocau-hi
l’aigua calenta, duis-ho a ebullició. Deixau-ho bullir uns cinc
minuts. Afegiu la colflori i feis-ho coure uns minuts més. La verdura no ha
de quedar massa feta, ha de quedar grenyal. Rectificau de sal.
Preparau
una greixonera amb sopes de pa al fons, posau-hi part del julivert i
un raig d'oli. Col·locau la verdura damunt les sopes i tirau-hi el brou. Si
veieu que les sopes ja no absorbeixen més líquid, guardau el brou.
Acabau
posant la resta del julivert i un bon raig d’oli
per damunt. Aquest plat
A
la cuina hem de ser flexibles, així que si teniu bledes, espinacs,
mongetes tendres o pèsols, n’hi podeu posar i quedaran ben bones.
Un altre ingredient que les fa molt gustoses són els esclata-sangs.
La
versió no vegetariana de ma mare, està enriquida amb un bocí de
sobrassada que s’afegeix al sofregit, un botifarró tallat a
rodanxes i un parell de talladetes de carn magra que es sofregeix
abans de posar els grells.
Per
saber-ne més
Tots
els ingredients d’aquesta recepta són saníssims. La tomàtiga és
rica en licopè. La ceba té vitamines B i C, ajuda a la flora
intestinal i redueix el sucre de la sang. La col i la coliflor,
juntament amb la ceba, tenen un potent efecte anticancerós.
De
l’all, un aliment saníssim, convé saber que s’ha d’esclafar
uns 10 minuts abans de cuinar-lo. Les nostres mares ho han fet sempre,
però poques saben que d’aquesta manera l’aliina es converteix en
alicina que és molt millor per a la salut.
Per
últim, acompanyant-les de tàperes, olives o fonoll marí, el fa un
plat encara més complet posat que tenen moltes propietats, entre
d'altres, són antioxidants, anticancerosos i antiinflamatoris.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada