SOPES MALLORQUINES



Un cop passades les festes nadalenques, ve de gust retornar a la nostra cuina quotidiana. Un plat que m’encanta menjar i cuinar són les sopes. Un plat senzill que, antigament, preparaven a les possessions amb el pa dur i les verdures de temporada.

Per a 4 persones

1 manat de grells

3 tomàtigues de ramellet

1 col (millor borratxona)

4 carxofes

1 colflori

3 alls

½ manat de julivert

1 l d’aigua

Oli d’oliva verge, sal, pebre bord, pebre bo, cúrcuma


Preparació

Abans de posar la greixonera al foc, ens convé tenir tota la verdura neta i preparada. En primer lloc, netejau els grells retirant les arrels, el primer tel i un tros de la cua. Tallau-los finets. Ratllau les tomàtigues. Llevau el tronxo de la col i tallau-la a quadrets no massa petits. Si és molt grossa bastarà posar-ne la meitat. Preparau les carxofes retirant-ne les primeres fulles i llevant la part més dura de les següents. Tallau-les en quatre o sis bocins segons la mida de la carxofa i deixau-les en remull amb aigua i llimona (d’aquesta manera no torna negra). Dividiu la colflori en brotets i posar-la en un bol amb aigua. Per últim, tallau el julivert en trossets petits. A l'entretant, encalentiu l’aigua i reservau-la.


Posau oli dins d’una greixonera i abocau-hi els grells i els alls esclafats. Salpebrau. Sofregiu a foc mitjà fins que els grells estiguin transparents. Afegiu-hi la tomàtiga i el pebre bord (millor si és de tap de cortí) i un polsim de cúrcuma. Un cop cuit (ho coneixereu perquè brilla) hi podeu posar la col i les carxofes. Coeu durant uns minuts.


Abocau-hi l’aigua calenta, duis-ho a ebullició. Deixau-ho bullir uns cinc minuts. Afegiu la colflori i feis-ho coure uns minuts més. La verdura no ha de quedar massa feta, ha de quedar grenyal. Rectificau de sal.
 

Preparau una greixonera amb sopes de pa al fons, posau-hi part del julivert i un raig d'oli. Col·locau la verdura damunt les sopes i tirau-hi el brou. Si veieu que les sopes ja no absorbeixen més líquid, guardau el brou.


Acabau posant la resta del julivert i un bon raig d’oli per damunt. Aquest plat 

A la cuina hem de ser flexibles, així que si teniu bledes, espinacs, mongetes tendres o pèsols, n’hi podeu posar i quedaran ben bones. Un altre ingredient que les fa molt gustoses són els esclata-sangs. 
 

La versió no vegetariana de ma mare, està enriquida amb un bocí de sobrassada que s’afegeix al sofregit, un botifarró tallat a rodanxes i un parell de talladetes de carn magra que es sofregeix abans de posar els grells.


Per saber-ne més

Tots els ingredients d’aquesta recepta són saníssims. La tomàtiga és rica en licopè. La ceba té vitamines B i C, ajuda a la flora intestinal i redueix el sucre de la sang. La col i la coliflor, juntament amb la ceba, tenen un potent efecte anticancerós.


De l’all, un aliment saníssim, convé saber que s’ha d’esclafar uns 10 minuts abans de cuinar-lo. Les nostres mares ho han fet sempre, però poques saben que d’aquesta manera l’aliina es converteix en alicina que és molt millor per a la salut.


Per últim, acompanyant-les de tàperes, olives o fonoll marí, el fa un plat encara més complet posat que tenen moltes propietats, entre d'altres, són antioxidants, anticancerosos i antiinflamatoris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada