TORRO DE NOUS

M’encanten les festes nadalenques i, sobretot, els dinars i sopars que duren i duren a la taula. Unes hores en que la família es posa al dia i a la que rememoram com cuinaven les nostres àvies i les nostres tietes. Amb el seu llegat es preparen els mateixos plats. A vegades, un llegat ocult, perquè sempre hi havia la que no et contava el secret més amagat del plat o perquè quan et decidies a demanar la recepta, la persona que tan bé ho cuinava ja no recordava tot el procés perquè era massa vella o perquè pensaves, ingènuament, que sempre hi seria per demanar-li la recepta. En altres casos, el llegat és ben clar perquè des de petita, ajudaves a la cuina a preparar-lo.

Una de les coses que, de petita, més m’agradava preparar era el torró i, encara ara, no m'assembla Nadal si no en prepar.
 
A ca nostra, no hi falten les coques de torró, el massapà, el torró de nous i, si tenc temps el torró fluix. 
Per enguany, vos regal la recepta del torró de nous, el meu preferit.

VERDURETES TORRADES

Segur que moltes vegades, a l’estiu, heu passat per davant d’una casa i vos ha arribat la flaire DE pebres torrats que en surt de la cuina. A mi, m’encanta. Els pebres torrats sempre m’han agradat i rara és la setmana d'estiu que no en faci.

En general, a Mallorca, és costum torrar pebres o pebres i albergínia, però són moltes les verdures que hi combinen beníssim. A mi, m’agrada posar-hi tomàtiga, carabassó, blat de moro, grells o ceba. Resulta ideal per acompanyar qualsevol plat, per a fer una ensalada, una pasta o una coca. Aquí vos deix una de les variants que més m'agraden.

PILOTES DE CARABASSÓ


 
Aquestes croquetes s'inspiren en les Kolokithokeftedes gregues, unes croquetes fetes amb carabassó i feta. La nostra, és una variant vegana que resulta molt suau al paladar, sana i molt refrescant. Resulta ideal com a aperitiu o per acompanyar una ensalada i és una manera senzilla per a que els nins mengin verdura sense posar emperons.

TIAN DE LÉGUMES

El Tian de verdures, un plat típic de la cuina provençal, es fa amb els ingredients del nostre tumbet, de la granada o de la xamfaina mallorquines. Com ja vos podeu imaginar, la combinació de verdures és deliciosa i és un plat excel·lent per preparar a l’estiu perquè, a diferència del tumbet, es cou al forn i no s’ha d’estar davant dels fogons. Resulta perfecte per a sopar de fred o com a acompanyament.

GRANADA D'ALBERGÍNIA

La granada d’albergínies és un plat molt gustós que preparaven les nostres padrines i que, avui en dia ha perdut popularitat. Una vertadera llàstima! Un plat estiuenc, amb verdures locals i de temporada, que vos permetrà sortir del típic tumbet. No té dificultat i, com que fred està boníssim, va molt bé per avençar feines si teniu convidats a dinar o a sopar.

PATÉ DE TOMÀTIGUES SEQUES. LA SOBRASSADA VEGETARIANA

D’acord, no és sobrassada, però s’ha de dir que és el més semblant que podreu menjar amb un origen, totalment, vegetal. Si sou vegetarians, vegans, teniu colesterol o, qualsevol altra malaltia que vos restringeixi menjar embotits, aquest paté, vos permetrà menjar una sobrassada saníssima.


Menjau-la amb pa o emprau-la per cuinar plats que, tradicionalment, duen sobrassada.


Una recepta fàcil, fàcil.

MUHAMMARA

Avui, vos present una recepta amb aromes de l’Orient mitjà: el muhammara. Un paté fet a base de pebres vermells torrats i nous. És una recepta típica d’Alep (Síria). Una joia de la cultura culinària d’aquest país que, malauradament, està en guerra.


És tracta d’una pasta vegetal que, servida amb pa de pita, amb galetes d’oli o amb el nostre pa tradicional, resulta deliciosa.


PEBRES FARCITS AMB CUSCÚS

L'estiu ens ofereix unes fruites i verdures que fan mengera just veure-les. Això és el que em va passar quan vaig trobar aquests pebres vermells tan rodonets al mercat ecològic de la plaça dels Patins. Tot d'una vaig pensar que els havia de preparar d'alguna manera gustosa i que em servissin per presentar-los com a recipient. Vaig decidir farcir-los amb tabulé de cuscús i fou tot un encert.

No sé a vosaltres, però a mi, el tabulé, una ensalada amb sèmola pròpia del Marroc i d'altres països orientals, sobretot del Líban, m'agrada molt. Trob que a l'estiu és un plat senzill, de fàcil preparació i molt refrescant. Evidentment, el podeu preparar en un bol convencional, sense els pebres, però teniu per ben segur que resulta molt més vistós si el presentau com avui vos propòs.

COCA D'ALBERCOCS

Una de les postres d’estiu que més agrada a la meva família és la coca d’albercoc. Tot i que no presenta molta dificultat, necessita una mica de dedicació. Com el pa, la seva massa s’ha de deixar tovar i, per tant, no es pot improvisar. Jo, normalment, la prepar durant el matí, per menjar-la al sopar o a l'horabaixa i, d'aquesta manera, no m'he de preocupar per si ha tovat o no. 
 

La pasta és boníssima per a preparar una coca amb cireres o qualsevol altra fruita i, a l'hivern, per fer una coca de tallades dels darrers dies.

BABAGANUIX

El babaganuix o mutàbal és un deliciós puré d'albergínia que es prepara a molts de llocs del Mediterrani, des del Nord d'Àfrica als Balcans. A Mallorca no és tradicional, però el cert és que s'integra, perfectament, als sabors de la nostra cuina. És un plat que es pot servir com a aperitiu o com a paté per preparar panets per portar a la feina, d'excursió o a la platja. Una manera molt bona per menjar-lo és amb bastonets de pastanagó, cogombre o api.

PETITS CONSELLS PER A PORTAR MILLOR LA QUIMIOTERÀPIA

Durant la meva químio, vaig estar investigant què podia fer per poder passar-la lo millor possible i com podia ajudar-me a millorar i a tenir una condició física i psicològica millor. El resultat fou que la vaig poder passar amb bona nota. Arrel d’això, els meus amics i coneguts que tenien algun familiar o amic que començava aquest procés, em demanaven consell i vaig redactar un mail que ha anat passant de mà en mà i que, ara, he decidit penjar en aquest blog per poder fer-lo arribar a més gent.

Tenc clar que el que me va funcionar a mi, no té perquè anar bé a tothom, però si alguna de les coses pot resultar beneficiosa a algú altre, val la pena posar-ho per escrit. Per favor, pensau que aquesta és la meva experiència. No deixeu de fer el que vos indiqui el metge. Aquests són consells, però deixau-vos ajudar per el vostre equip mèdic i, per tant, demanau-li opinió sobre tot el que vos preocupi.


TUMBET

El tumbet és un dels plats més típics de l'estiu mallorquí. Es presenta com a plat principal o com a acompanyament de carn, peix o ous i, els vegetarians, el podem acompanyar de tempeh, hamburgueses de quinoa, pilotes de ciuró, etc.

Personalment, és una de les receptes que més m'agraden. Un plat senzill, si bé un poc laboriós. El millor moment per preparar-lo és al matí, ben prestet, per evitar estar davant dels fogons amb la calor del mig dia. Si el deixau reposar unes hores es confitarà i resultarà encara més saborós. És ideal per deixar el dinar preparat abans d'anar a la platja o per per si teniu convidats a sopar i no voleu embrutar la cuina i haver de netejar-la al darrer instant.

SABÓ CASOLÀ. DE LA CUINA A LA RENTADORA

D’acord, no es menja. Però surt de la nostra cuina. Aquest sabó, fet amb l’oli usat per fregir el menjar, me'l va ensenyar a fer el meu germà. Si, com a mi, vos agrada reciclar, aprofitar el que teniu, estalviar i, sobretot, utilitzar productes sense conservants, perfums, ni altres additius, aquesta recepta vos interessarà. 

ALBERGÍNIES FARCIDES

Un dels menjars de l'estiu que més m'agraden són les albergínies farcides. Bé, en realitat, m'agrada qualsevol plat fet a base d'albergínia: tumbet, mussaca, arrebossades, escalivades, en babaganuix o com la preparà l'altre dia, la meva bona amiga, Cati Pomar, amb arròs. Una recepta que heretà de la seva mare i que està per llepar-se'n els dits.

La recepta d'avui, és la versió vegetariana de les tradicionals albergínies farcides de carn que es preparen a Mallorca. En aquesta, la carn ha estat substituïda per quinoa. 

COCARROIS DE CEBA

 Els cocarrois són la meva perdició, m’agraden tots, de bledes, de coliflor, de verdura variada, però per damunt de tot, els de ceba són els meus preferits. A Manacor hi són típics i, de petita, ens els preparava la tia Sebastiana, la qual tenia mans d’àngel per a preparar rebosteria i tota classe de treballs manuals. Sempre que en prepar, no puc deixar de pensar en ella, d'enyorar-la i d'agrair-li que ens estimàs tant.


A la recepta original s’hi posaven dos bocins de sobrassada i la pasta duia un vermell d'ou. A la que vos present s’han eliminat i substituït la sobrassada per una bona ensalgada de pebre bord de tap de cortí. D'aquesta manera, en podeu menjar tant si sou vegetarians, com vegans.

CARXOFES AMB TARONJA

Fa una setmana fou la Fira de la taronja de Sóller. Un producte de gran qualitat que, temps enrere, impulsà l’economia sollerica. Aprofitant l’avinentesa, preparàrem un menú, on la taronja fou l’ingredient principal. Per començar, una ensalada de fonoll amb taronja, per continuar, unes carxofes amb taronja i, de postres, taronja amb xocolata negra. Aquí teniu la recepta de les carxofes amb taronja.

CARABASSONS FARCITS

 
Ja ha arribat la calor i el mercat s'omple de fruites i verdures estiuenques com són els carabassons, les albergínies, els pebres, els nispros o els albercocs. Encara podem aprofitar les darreres verdures d'hivern, però la veritat és que, al menys jo, enyor aquelles que no he menjat des de la temporada passada. Ja sabeu que a la cuina de Verduretes a la mallorquina, sempre hi trobareu el que és propi de l'estació, posat que apostam per un producte local, ecològic i de temporada. Avui, hem preparat uns carabassons farcits de verduretes. Es preparen en poc temps i queden molt vistosos.

TÀRTAR D'ALGUES

 
Fins fa dos anys i mig, les úniques algues que havia consumit en ma vida eren l'agar-agar i l'alga nori que s'utilitza a la cuina japonesa per fer els makis i el sushi. La veritat és que, a vegades, ens costa introduir alguns aliments als quals no estam habituats. El que va aconseguir enganxar-me a les algues fou el tàrtar d'algues que fabrica la casa Porto-muiños. Sempre en trobareu un potet al meu rebost. Darrerament, i després d'algunes proves, m'he avesat a preparar-lo jo mateixa. Un aperitiu fàcil i nutritiu. 

ESPAGUETI DE CARABASSÓ AMB PESTO D'ESPINACS

Els qui seguiu aquest blog a través del facebook o l'instagram, sabeu que, aquest cap de setmana, he estat a la fira i al firó de Sóller. Com és natural, vaig firar. La recepta d'avui, els espagueti de carabassó amb pesto d'espinacs venen servits en un plat adquirit a l'exposició de l'Estel nou. Una recepta sana, molt suau i fàcil de preparar

XAMPINYONS FARCITS

Avui vos present una recepta sana, vistosa, mengívola i bona de preparar. Els xampinyons m'encanten i si, com a mi, menjau pensant en la salud, el sabor, però també per la vista, aquesta és una de les millors maneres de cuinar-los. Vos poden servir com a picada en un aperitiu o com a acompanyament de qualsevol darreria.

FRIT DE VERDURES

Aprofitant que encara queden favetes tendres i bones carxofes, vos present un dels plats més típics de la nostra illa: el frit. Certament, el tradicional es fa amb freixura de xot o de porc, però, des de fa anys, a ca nostra, el preparam només amb les verdures que li són pròpies, per a aquells als qui, com a mi, no ens agrada la freixura. És un dels plats típics de la Pasqua mallorquina i que podem fer durant tota la primavera.

PER SANT JORDI, ELS LLIBRES A LA CUINA

Si encara no vos heu decidit i voleu comprar un llibre per Sant Jordi, aquí teniu la meva recomanació. Es tracta d'un assortiment de llibres de receptes per a tots els gusts, des d'aquells que vos agrada la cuina tradicional als que vos decantau per la més innovadora.

PÚDING DE CHIA

La chia és un d’aquests aliments que fins fa poc no es podien trobar a les botigues mallorquines, però que avui en dia és fàcil trobar-lo a les prestatgeries de molts comerços. Les seves propietats nutricionals el fan molt recomanable. El púding que vos present, no té cap complicació i resulta un berenar molt complet i una bona manera de començar el dia. També el podeu menjar de postres o a mitjan matí. Les possibilitats de preparació són infinites, aquí vos en deix una de les que, personalment, més m'agraden.

FAVES SEQUES CUINADES


Aquest és un plat d'aquells que tenen gust a antigor. Segurament, a moltes cases, es deixaren de cuinar perquè als nostres pares els recordava la seva infància, quan les restriccions alimentàries els dugueren a menjar-ne sovint. El cert és que és un menjar bo, sa i que estaria bé recuperar.

PASTÍS D'ESPÀRRECS

Com ja vos he comentat en altres ocasions, a ca nostra ens agrada menjar els aliments que corresponen a la temporada. A la primavera, els nostres camins i camades ens ofereixen una de les joies de la nostra cuina: els espàrrecs. Un producte de temporada, ecològic i local 100%. Si no en podeu anar a cercar, els podreu trobar, fàcilment, al mercat. El plat que vos propòs és un pastís molt senzill de fer, molt gustós i plantós. Com que es pot menjar calent o fred, resulta ideal si preparau un dinar o sopar.

HAMBURGUESES DE QUINOA I LLENTIES


 
A vegades resulta difícil aconseguir que els menuts mengin llegum i, per contra, resulta fàcil que devorin hamburgueses, salsitxes i tota mena de menjar ràpid. Amb aquestes hamburgueses, probablement, no tendreu cap dificultat per fer que s'acompleixin els seus desitjos i els vostres. Als que no teniu menuts, també vos agradaran. Una bona manera de menjar sa, equilibrat i molt pràctiques per portar d'excursió o a la feina dins d'una carmanyola. Vos en present dues versions amb la mateixa base perquè trieu les que més vos agradin. Les primeres s'han aromatitzat amb curri i,per aquells als que no agraden els gusts orientals, n'hem preparat unes altres de xampinyons.

VERDURETES A LA PAPILLOTA

Aquesta és una d’aquelles receptes senzilles, senzilles. Val la pena tenir-la com a un bàsic per a sopar, com a un entrant o un acompanyament. La veritat és que admet moltes variants i totes elles són ben saboroses. Ràpida, bona i saludable. Què més podem desitjar!

ROBIOLS


A Mallorca, no es pot concebre una Pasqua sense robiols. El que és ben cert és que són bons a qualsevol època de lany i que els infants sen fan llepadits. La recepta que vos present és una adaptació de la que havia fet sempre, substituint-hi el saïm. A ma mare li donà la seva gran amiga Margalida Ferragut, qui és com a una germana. La família de la tia Margalida era la propietària de lantic forn de les Minyones de Palma, desaparegut ja fa molts danys. De les seves mans en surten uns dolços deliciosos.


CIURONS ESCALDINS

Aprofitant que em quedaven ciurons de s’Erissal, els quals tenen una qualitat excel·lent, n’he preparat d’una de les maneres que més m’agraden: escaldins. La suavitat del sabor de la ceba lliga, perfectament, amb la cremositat dels ciurons. Una manera senzilla, gustosa i econòmica d’obtenir proteïnes.

ARRÒS BRUT AMB PICORNELLS


Fa uns dies, el meu bon company Tomeu Torrens, que viu a sa Pobla, sabent que cercava un arròs bomba pobler que fos ecològic, em va regalar un saquet d'un arròs d'aquells tan bons. El produeix en Guillem Serra a les veles de son Fornari de lAlbufera. Una producció feta amb consciència, sense pesticides ni abonaments químics.

CONFITURA DE FRAULES

Hi ha paraules i sabors que desapareixen de la nostra vida i la nostra cultura. Aquest és el cas de l'ingredient de la recepta d'avui. De les fraules, així es coneixien les maduixes a Mallorca temps enrere, se n'ha perdut el mot per substituir-lo per maduixa o, en el pitjor dels casos, per fressa, però també n'hem perdut el sabor. Recordau les fraules petites i saboroses que menjàvem quan érem infants? 

ENSALADA DE FONOLL I TARONJA

Les taronges mallorquines són delicioses, especialment, les solleriques (tot i que les nostres són de Pina). A Mallorca, acostuma a menjar-se, únicament, com a fruita, però el cert és que es pot aprofitar per preparar plats deliciosos. Aquesta ensalada n'és un exemple. Una aportació extra de vitamina C a l'hivern per prevenir refredats o un plat refrescant a l'estiu. 

SOPA DE CEBA

Hi ha sabors que ens evoquen llocs i sentiments. A la meva família, la sopa de ceba té aquest efecte. Ens recorda els moments passats al voltant de la taula amb els nostres parents francesos. El germà del meu avi, com tants d'altres mallorquins, emigrà a Belfort a principis de segle XX.

BROU DE VERDURES

A l'hivern, les sopes i sèmoles sempre són apetitoses. Aquesta senzilla recepta vos servirà de base per preparar-les, però també per a preparar una salsa velouté o un bon arròs. 

CREMA DE FONOLL

Avui vos present una crema de fonoll que he après a fer fa poc, gràcies al llibre La buona cucina di casa (2014) de les germanes Simili. La recepta original duia mantega i parmesà, però posat que jo no prenc lactis, l’he adaptada a la meva manera. Té un aroma fresc i és, simplement deliciosa. Un plat que podeu menjar calent o, a l’estiu, ben fred. Esper que vos agradi.

ESTOFAT AMB XAMPINYONS


Què millor per escalfar la panxa que un bon estofat! Ma mare sempre l'ha preparat amb vedella, però aquí l'hem substituïda per xampinyons. Vos puc assegurar que la carn no hi fa cap falta i que amb aquesta recepta vos en llepareu els dits.

PASTA FRESCA AMB LES GERMANES SIMILI

El mes passat, em regalaren una màquina de fer pasta italiana. No havia fet mai pasta fresca, així que no sabia per on començar. La meva germana em va suggerir veure una entrevista realitzada a les germanes Simili i publicada a El comidista del País. Al cap d’una estona, estava encarregant el seu llibre Pasta fresca al auténtico estilo italiano. Los secretos de la pasta hecha en casa (2015). Seguint els seus consells, prepararem pasta fresca. La millor pasta que mai haureu menjat.

TEMPEH AL FORN A LA MALLORQUINA


El plat que avui vos propòs és l'adaptació vegana d'una recepta ben típica a Mallorca, l'anfós al forn. Una recepta amb una bona barreja de verdures que li confereixen un sabor únic. L'anfós ha estat substituït pel tempeh, però creis-me, el resultat és deliciós. Si no heu provat mai el tempeh, potser sigui una bona manera d'introduir-lo a la vostra cuina.

GREIXERA D'OUS

Hi ha plats que tenen sabor d'antigor. La greixera d'ous n'és un d'ells. A ca nostra, sempre s'ha menjat, sobretot, durant la quaresma. Nosaltres hi posam les bajoques de les favetes tendres, però també es pot fer desgranant les faves. D'ambdues maneres resulta un plat deliciós. 

CUINAT DE LLENTIES

Tot i que no és un hivern molt fred, sempre venen de gust els plats de cullera. Per això, avui, vos present un cuinat de llenties molt senzill. Hi ha moltes combinacions de verdures que lliguen bé amb les llenties i les podeu variar segons les vostres preferències o el que disposeu a la vostra cuina.

COCA DE VERDURA I CARXOFA

Les coques mallorquines són molt versàtils i admeten molts més ingredients que els tradicionals trempó, verdura, julivert i pebres. A mi m'agraden molt i, segons la temporada, hi vaig variant les verdures. A vegades, faig les de tota la vida, però d'altres, m'agrada fer-ne de ceba, pastanagues, bolets o, com avui, carxofa. 

PER SANT BLAI, SENYORETS DE MANACOR

Quan era petita, la meva tia Sebastiana, a qui estimava com a una padrina, en arribar sant Blai, el 3 de febrer, ens preparava senyorets. Uns crespells amb formes de pagesos, porquets, guitarres, peixos que els meus germans i jo menjàvem amb il·lusió mentre hi jugàvem. En aquell temps, els senyorets es duien a beneir perquè sant Blai, per mitjà d'aquests dolços beneïts, ens guardàs del mal de coll. N’estic ben orgullosa de la meva cama manacorina, així que, fidel a les tradicions, farem senyorets per sant Blai.

LES RECEPTES DE N'ODILE. MOLT MÉS QUE CUINA


Avui vos vull recomanar un llibre: Mis recetas de cocina anticáncer de la doctora Odile Fernández. Un llibre de receptes delicioses on es demostra que menjar pot ésser un plaer saludable. Gastronomia i salut, què més podem desitjar!

AGUIAT DE PILOTES


Fa algunes setmanes, na Lourdes, una bona companya de la feina, em va regalar un saquet de ciurons de s’Erissal. Un producte d’una qualitat excel·lent, ecològic i local, que m’ha permès fer un bon grapat de plats: cuinat de ciurons, ciurons trempats, falàfel i el plat que avui vos present, aguiat de pilotes. Simplement, deliciosos!

RAOLES D'ESPINACS


A Mallorca, són molt típiques les raoles. A més de les d'espinacs, se'n fan de bledes i, sobretot, de jonquillo. Quan era petita, mai no havia sentit parlar de croquetes d’espinacs. A ca nostra, només es menjaven raoles. És un plat molt mengívol que serveix d’entrant i una de les millors maneres d’acostumar els infants a menjar verdures.


CARXOFES FARCIDES DE QUINOA

De les verdures d’hivern, la carxofa és una de les que més m’agraden. Bé sia bullida o al vapor amb un raig d’oli, amb una truita, arrebossada o, com aquí, farcides. Aquesta recepta s’assembla a les que sempre hem fet a ca nostra, però sense carn.

LA QUINOA. DE MENJAR DE POBRE A MENJAR DE RIC

Fins fa poc, poca gent d'Europa coneixia la quinoa. Un aliment bàsic entre els pagesos de Colòmbia. En els darrers anys, ha arribat als nostres mercats. Personalment, m'agrada molt. És bona, versàtil a la cuina i sana. Què més podem demanar! 

CREMA DE CARABASSA

Després de les torrades pròpies de sant Antoni i sant Sebastià, vos propòs un plat que el vostre cos agrairà: una crema de carabassa. Per fer-la més nutritiva l'hem enriquit amb un grapat de llenties vermelles. Un plat ben senzill de preparar, que agrada, fins i tot, als infants. Au idò, anem a per feina!

ESPINAGADA DE COL I COLIFLOR

En bon dia de sant Antoni, no podíem presentar altra recepta que no fos la de l'espinagada. Un plat típic de sa Pobla, però que avui en dia elaboren molts de forns de la nostra illa. La recepta tradicional du llom o, si es fa amb espinacs, anguila, però la que vos presentam, està feta sense gens de carn, anguila, ni saïm.

CONFITURA DE MANDARINA

Ahir, el nostre bon amic Biel, Mestrès, de Pina, ens va regalar un covo de mandarines. Són d'aquelles que tenen l'aroma tan intens que ens retorna als hiverns de la nostra infantesa. Com que a ca nostra són molt golosos, he decidit fer-ne uns quants pots de confitura. Esper que vos agradi.

TRUITA DE FAVETES TENDRES I CARXOFA

La truita és un dels plats més versàtils de la nostra cuina. La podem fer amb infinitat d’ingredients. Al mercat, he trobat aquestes favetes. Les primeres de la temporada d’hivern i, que voleu que vos digui, no m’he pogut resistir a comprar-les. Aquí teniu una recepta fàcil, econòmica i deliciosa.